V kasárnách T. G. Masaryka chce pardubická radnice postavit novou základní školu

22. červen 2022 10:58

V areálu pardubických Masarykových kasáren by mohla vzniknout úplně nová škola. Radní města už záměr projednali, ve čtvrtek ho předloží zastupitelům. Ve městě je totiž většina škol na hranici svých kapacit a teď do lavic přicházejí silné populační ročníky, navíc přibyly i ukrajinští školáci. Reportérka Drahomíra Bačkorová zjistila, že právě na území pátého městského obvodu jsou školy prakticky plné.

„Je za pět minut dvanáct, abychom dokázali v budoucnosti všechny děti, které mají povinnou školní docházku, do těch škol umístit. Vzhledem k výstavbě, která je u nás v obvodě chystaná, je to už nutný a potřebný krok,“ popisuje kapacitu základních škol starosta pátého městského obvodu Jiří Rejda (ANO).

Nedostatek volných míst v základních školách potvrdil i náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Podle něj je stavba nové školy lepší cesta, než obtížné a limitované přístavby stávajících škol. „Víme, že nás v tomto školském obvodě tlačí bota. I s ohledem na budoucí výstavbu na S. K. Neumanna, a že dnes už jsme na hraně kapacit v 95 % škol a teď po ukrajinské krizi budeme na 100 procentech, tak je to nejrychlejší nejefektivnější cesta.“

Škola pro 500 žáků

Výhodou je, že pozemky v Masarykových kasárnách patří městu, radnice také už našla inspiraci, a to v Jesenici u Prahy, kde právě novou školu postavili a získali na ni dotaci.

Vizualizace nové základní školy v kasárnách TGM v Pardubicích

Rychtecký podotkl, že pardubická škola bude pochopitelně upravená podle potřeb obvodu. „Škola by měla mít kapacitu 540 žáků, minimálně 18 kmenových učeben, odborné učebny, školní družiny, knihovnu, jazyková a IT učebny a další prostory.“ Počítá se i s jídelnou s kapacitou 615 jídel. Součástí by měla být i tělocvična, gymnastický sál a multifunkční venkovní sportoviště a také zázemí pro vedení školy a personál. A radnice spoléhá na to, že na stavbu získá dotaci

„Dotace, která by byla určená na výstavbu školy, je 800 tisíc na žáka, to znamená až 435 milionů korun s tím, že předpokládané investiční náklady jsou 450 milionů korun bez DPH, tzn. něco přes 540 milionů korun s DPH,“ počítá Rychtecký.

O záměru postavit novou školu v areálu Masarykových kasáren budou ve čtvrtek jednat zastupitelé. Pokud návrh schválí, mohly by práce začít na přelomu let 2024 a 2025.

Spustit audio

Související