V Kbelnici neproběhly komunální volby. Obci tak „šéfuje“ správkyně z ministerstva vnitra

6. prosinec 2018 09:22

Kbelnice na Jičínsku byla jednou z necelé dvacítky obcí, ve kterých se v říjnu v komunálních volbách nevolilo - místní nedokázali dát dohromady potřebný počet kandidátů. A tak obec místo starosty vede správkyně z ministerstva vnitra. Má omezené pravomoci, nemůže například rozhodovat o dalších investicích a ve funkci je na pár týdnů. Naštěstí prý ale funguje spolupráce s bývalým vedením obce.

V Kbelnici na Jičínsku komunální volby nebudou. Obec bude řídit dosazená správkyně. Proč?

Sčítání hlasů ve volebním okrsku číslo 1 v Českých Budějovicích

V pátek a v sobotu půjdou Češi volit nové vedení svých měst a obcí. Několika vesnic se to ale netýká - nepodařilo se tam totiž sestavit kandidátku a nebude z koho vybírat. V Královéhradeckém kraji je taková obec jediná - Kbelnice na Jičínsku.

Bývalá starostka Dagmar Michalčíková stále vyřizuje agendu, skoro jako kdyby byla pořád ve funkci. Už není - ale společně s bývalou místostarostkou správkyni Radce Vodrážkové pomáhají. Prakticky bez pravomocí, ale zato se znalostí situace v obci. Ta je nenahraditelná a správkyně Radka Vodrážková jí coby osoba takříkajíc zvenčí mít nemůže.

„Podrobnosti o stavu obce byly zaznamenány do protokolu o předání obce. Ale samozřejmě místní znalost je alespoň v minimální míře nutná," říká Radka Vodrážková.

Ta zorganizovala už v listopadu setkání s občany, kde jim vysvětlila, jak se věci mají, ale v kontaktu s místními je dál spíš bývalá starostka. A to hlavně proto, že úřad dál pokračuje v přípravě výstavby kanalizace.

Představitelky bývalého vedení obce sice se správkyní své kroky konzultují, ale protože o problematice vědí všechno, práce na projektu je do značné míry jejich záležitostí.

Pracovní porada (ilustrační foto)

„Protože známe tuto situaci, kanalizaci děláme od začátku. Teď děláme rozjezd a napojování, takže obyvatele obcházím já," říká Dagmar Michalčíková a s nadsázkou dodává, že to tak být musí, protože ona už na rozdíl od správkyně ví, který pes jí při zmíněném obcházení místních kousne a který ne.

Správkyně Radka Vodrážková úřaduje v Kbelnici jednou týdně a některé věci zkrátka poznat a zažít nestihne: „Pravidelné pracoviště mám v Pardubicích. A ty jsou vzdáleny od Kbelnice asi 80 kilometrů a cesta trvá něco málo přes hodinu."

Práce na počítači je již dnes běžnou součástí života (ilustrační foto)

Dojíždění ji čeká až do přelomu ledna a února. V sobotu 26. ledna chystají v Kbelnici další volby, tentokrát už podle Dagmar Michalčíkové kandidátky určitě dohromady dají a nové vedení obce si zvolí.

Radka Vodrážková se pak s Kbelnicí rozloučí a bude se dál věnovat jen své práci v Pardubicích. V roli správkyně je poprvé a navíc se coby zaměstnankyně ministerstva vnitra nemůže o dění v obci moc rozpovídat, ale zdá se, že atmosféra na úřadě je docela uvolněná a přátelská. Možná i proto, že ze skříní nevypadli na správkyni žádní kostlivci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související