V Kladrubech zbourají starou plechovou halu, kraj postaví novou jízdárnu

22. srpen 2023 09:40

Pardubický kraj získal evropskou dotaci 44 milionů korun na stavbu jezdecké haly pro Střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. Současná plechová hala už potřebám školy nevyhovuje, je nevzhledná a bude zbourána.

Stavba nové jízdárny by měla vyjít na 59,3 milionu korun včetně DPH, uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Současná jízdárna je z roku 1978, v provozu je od roku 1980. Zásadnějšími rekonstrukcemi od té doby neprošla. Celý objekt je nevyhovující konstrukčně, prostorově, nesplňuje hygienické normy. Navíc plechová stavba stojí v zámeckém areálu, kam se nehodí.

Poslední vada na kráse

Krajina hřebčína je od roku 2019 na seznamu UNESCO. „Je to poslední z těch socialistických budov, které krajinu světové památky donedávna znehodnocovaly. Stavbou nové haly splatíme dluh, který náš kraj k celému areálu dosud měl. Hala vyroste v samotném areálu školy v přímé návaznosti na školní objekt. Součástí projektu je také vybudování nových parkovacích míst a zpevněných ploch včetně nového venkovního osvětlení,“ řekl náměstek hejtmana pro investice Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), který je zároveň předsedou Rady památky UNESCO.

Hala slouží jako jízdárna pro studenty Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem

Objekt jízdárny je navržen jako montovaná ocelová hala. Součástí stavby bude hlediště pro 100 diváků, což umožní také konání menších závodů a přehlídek. V hale bude i hygienické zázemí, sklad překážek a sedel. Pro zvýšení bezpečnosti budou po vnitřním obvodu umístěny dřevěné lambriny.

Výstavba by měla začít v lednu příštího roku. Pardubický kraj také letos dokončil rekonstrukci domova mládeže školy v Kladrubech, náklady dosáhly 32 milionů korun. V předchozích letech dal za 13 milionů opravit kuchyň a jídelnu, za 2,5 milionu také modernizoval kotelnu a za 3,5 milionu korun upravil demonstrační učebnu pro praktickou výuku.

autoři: pta , wol | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související