V Kostelci našli řemeslníci při opravě kostela zazděný vchod

18. listopad 2023 18:35

Kostel sv. Jana Křtitele na Tachovsku už několik let patří obci, a ta se jej snaží řádně zrekonstruovat a vydává za to nemalé peníze.

Starosta Kostelce František Trhlík

Jak uvádí starosta František Trhlík, při opravách kostela se pořád objevují další překvapení. Například byl objeven starý pískovcový portál z boční strany kostela, který kdysi bývalí obyvatelé zazdili. Obec se jej teď snaží pod dohledem památkářů opravit a spolu s předním a zadním vchodem od sakristie, bude mít kostel tři vchody.

Kostel se už dávno chlubí novou fasádou a venkovními opravami, vnitřek se zatím postupně dává dohromady. Letošní rok bude zapsán do kroniky jako rok, kdy se v kostele opravila podlaha. Ta byla totiž roky neprodyšně uzavřená betonem, na původní cihlové dlažbě se v minulých letech objevila velká vrstva betonu, a tím došlo k uzavření objektu, který nevětral. Kostel byl tak v poslední letech cítit zatuchlinou, objevovaly se plísně. Proto se celá betonová vrstva rozbila, vyvezla a obnovila se opět cihlová podlaha. A kostel tak větrá.

Kostel získala obec do vlastních rukou před dvanácti lety a od té doby do něj zainvestovala 12 milionů korun. To však stále není konečná částka a plánované opravy interiéru nějaký čas potrvají a spolknou dalších minimálně pět milionů korun. V kostele se totiž ještě bude dělat výmalba, rekonstrukce fresek, oprava kazatelny, oltáře a dalšího mobiliáře.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio