V Krouně budou lidé v referendu hlasovat o 200 metrů vysoké větrné elektrárně

4. říjen 2023 07:10

V obci Krouna na Chrudimsku a jejích místních částech se 11. listopadu budou lidé hlasovat v referendu o výstavbě velké větrné elektrárny v místní části Františky. Někteří majitelé nemovitostí z této oblasti větrník odmítají.

„Říkal jsem od počátku investorské firmě, že to bude kontroverzní záležitost a že si myslím, že to dospěje ke klasickému referendu nebo nějaké formě ankety. Nakonec jsme se v zastupitelstvu rozhodli pro referendum, aby to bylo závazné a transparentní,“ uvedl starosta Petr Schmied (Nezávislí).

Až 2 miliony ročně pro obec

Lidé budou odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, aby orgány obce Krouna umožnily umístění jedné větrné elektrárny na obecním pozemku p. č. 1/5 v katastrálním území Františky?“

Investor, firma PV Consulting, si chce pozemek pro stavbu od obce pronajmout, za což by jí platila 300 000 korun ročně za každý instalovaný megawatt (MW) výkonu. Protože chce postavit elektrárnu s výkonem až 6,5 MW, znamenalo by to pro Krounu roční příjem 1,95 milionu korun, při menší variantě s výkonem 4,2 MW pak 1,26 milionu korun.

Souhlasíte s tím, aby orgány obce Krouna umožnily umístění jedné větrné elektrárny na obecním pozemku p. č. 1/5 v katastrálním území Františky?
znění otázky v referendu

V obou případech by celková výška dosáhla 200 metrů. Investor také nabízí obyvatelům, že by od něj mohli odebírat silovou elektřinu za 3,3 koruny bez DPH za kilowatthodinu.

V Žipotíně, místní části obce Gruna na Svitavsku, buduje společnost S & M CZ údajně nejvýkonnější větrnou elektrárnu v Česku. Se započítáním listu vrtule dosáhne do výšky 179 metrů, instalovaný výkon bude činit 4,2 megawattu (MW). V Krouně by tedy větrná elektrárna měla být ještě vyšší a v jedné variantě i výkonnější.

Větrná energie

Podle podkladů, které firma PV Consulting připravila na červnovou veřejnou schůzi, by větrná elektrárna stála v lese za vysílačem u silnice I/34 směrem na Poličku a byla by vzdálena více než 800 metrů od nejbližších obydlí, aby nerušila hlukem. Zcela by využila dostupnou kapacitu vedení vysokého napětí, a de facto tak podle podkladů zabránila vzniku dalších větrníků v bližším okolí.

Firma uvedla, že pokud Krouna projekt odmítne, větrné elektrárny pravděpodobně vzniknou v některém ze sousedních katastrů a přínosy budou čerpat jiné obce. Podle Schmieda jedná stejná společnost o stavbě větrné elektrárny u obce Stašov u Poličky, což je 30 kilometrů daleko.

Jiná firma chce vybudovat větrníky u nedalekého Vojtěchova za hranicí katastru Krouny. Plány na výstavbu zhruba deseti větrných elektráren má také společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Stát by měly v několika obcích na Svitavsku, konkrétní údaje zatím firma nesdělila. V říjnu by se mělo uskutečnit veřejné projednání.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související