V Květné zahradě v Květné pomáhají ohroženým lidem

2. březen 2023

Ferdinand Raditsch vystřídal množství povolání. Býval mistrem v podniku na jízdní kola, správcem hradu Sovinec nebo ministerským úředníkem. Pak založil Květnou zahradu v Květné. Ohroženým skupinám lidí tam pomáhá už 18 let.

Když Ferdinand Raditsch objevil před téměř 20 lety polorozpadlý, ale obrovský statek v Květné na Svitavsku, měl už představu, co s ním. Jako pracovník odboru prevence kriminality ministerstva vnitra se také zabýval problematikou dětí, které odchází z dětských domovů nebo výchovných ústavů. Ty i přes veškerou tamní péči, nejsou často vůbec připraveni na reálný život. Neznají ho.

Tehdy se k němu přes jednu jeho kolegyni dostala informace o projektu, který se osvědčil v zahraničí. Dům na půl cesty, tedy takový mezistupeň mezi péčí a samostatným životem. V Květné tak v roce 2005 založil projekt tzv. Květné zahrady a v ní také právě takový dům.

Tam se musí makat

Za dobu fungování Domu na půl cesty v Květné jím prošlo okolo 300 lidí. A podle Ferdinanda Raditsche u nich převažují příběhy s dobrým koncem. Jde tam ale především o poskytnutí zázemí ohrožené skupině lidí. Jedná se o lidi, kteří odcházejí z dětských domovů, výchovných ústavů, pěstounské péče, ale často také o ty, kteří se už dostali na ulici a nemají kam jít.

Podmínky přijetí na statek v Květné prý nejsou nijak náročné. Všeobecně se ale ví, jak říká zakladatel sdružení, že se tam „musí makat“. Poskytuje totiž uživatelům bydlení a zázemí, ale oni za to musí nějakým způsobem přispívat. Třeba prací přímo na statku.

Květná zahrada provozuje také tzv. sociální podnikání. Rozsáhlé pozemky i množství hospodářských budov se přímo nabízely, aby se na nich pěstovalo a choval dobytek. A tak tam mají také mnoho drůbeže, prasat, ovcí, koz a krav a z jejich mléka vyrábějí vlastní sýry.

Jeden z jejich výrobků byl dokonce oceněn jako Regionální potravina Pardubického kraje. Dalším z cílů projektu je úzká vazba na region, spolupráce s ním. V kuchyni na statku vaří obědy pro tamní obyvatele, v obchůdku v Květné, který také založili, prodávají místní produkty, od sadařů z okolí vykupují ovoce, ze kterého vyrábějí sušené plody a mošt atd. Na tom všem se významně podílejí právě také uživatelé Domu na půl cesty.

Statek v Sudetech

Květná zahrada v Květné na Svitavsku vlastně kombinuje to, co Ferdinanda Raditshe vždy zajímalo - sociální podnik, pomoc potřebným, ale i historie, architektura. Zájem o historii ho provázel od dětství, kdy bydleli s rodinou nedaleko zámku ve Velkých Losinách. Tam si v dospívání přivydělával jako průvodce. Na začátku 90. let pak tyto zkušenosti zúročil jako správce hradu Sovinec.

Květná zahrada z.ú. sídlí v objektu historické zemědělské usedlosti

Když pak už jako ministerský úředník plánoval koupi nějakého zajímavého domu, asi 500 let starý polorozpadlý statek po vysídlených sudetských Němcích v Květné ho okamžitě okouzlil. I proto, že zůstal od války téměř netknutý.

Dát do pořádku tak obrovskou a desítky let neopravovanou stavbu, která z dálky působí jako malý zámek, stálo obrovské úsilí. Na druhou stranu se Ferdinand Raditsch nemusel potýkat s množstvím necitlivých zásahů, které takovým domům velmi často uštědřil režim a hospodaření po únoru 1948. Při jeho opravě pak přistupoval s velkou úctou k jeho historii, ale také k jeho původním obyvatelům. Ty se mu také podařilo dohledat, zkontaktovat a spřátelit se s nimi. Od nich se třeba dozvěděl, že byla kdysi na statku také malá kaplička. Její repliku teď plánuje na základě jejich vzpomínek také vystavět.

Spustit audio

Související