V Lázních Bohdaneč na výtržníky dohlédnou kamery. Právě instalují první čtyři

5. říjen 2023 09:35

Radnice v Lázních Bohdaneč spouští nový kamerový systém. Město si od něj slibuje posílení bezpečnosti v ulicích a problémových lokalitách. Strážníkům totiž kamery umožní mít oči i tam, kde zrovna fyzicky nejsou. Vše uvidí v policejních autech vybavených počítačovými tablety.

Podle starosty Josefa Štěpanovského (ODS) reagují na případy výtržnictví, vandalismu a rušení nočního klidu. Například nově řádili ve městě sprejeři a dobrotu poslední dobou nedělají ani opilci opouštějící večer některá pohostinská zařízení. Dalším důvodem je problémová mládež, která se srocuje v blízkosti školy Na Lužci. Kamery ale pomůžou i při odhalování dopravních přestupků nebo objasňování krádeží kol. Kamerové záznamy tak bude moct v případě potřeby využívat i Policie ČR.

Náměstí pod dohledem

V tomto týdnu město spouští provoz prvních čtyř kamer, a to na hlavním Masarykově náměstí, kde je lázeňská promenáda, kostel, radnice, restaurace a obchody a taky důležitá dopravní tepna. Pokrývat mají vlastně celý tento prostor. Do konce roku nebo později by pak další měly přibýt u hřbitova, autobusového nádraží nebo u hřiště Na Lužci.   

Díky kamerovému systému budou mít strážnici oči i tam, kde v danou chvíli nejsou a pokud by v přímém přenosu zaznamenali jakýkoli problém v ulicích, v dopravě, můžou rychle reagovat. Zároveň jim kamerové záznamy poslouží i jako případný důkazní materiál, který je možné dohledávat zpětně. Velitel Petr Mikulenka věří, že kamery budou přínosem i v prevenci, protože pokud lidé vědí, že je vidí virtuální oko, tak si dají větší pozor a nebudou třeba ničit městský majetek nebo se prát na ulici v podnapilém stavu.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související