V Lipníku nad Bečvou bude smrt vojáků první světové války v tamních lazaretech připomínat kovaný kříž s vlčím mákem

8. prosinec 2020

Dvoumetrový kovaný kříž dokončuje ve své dílně v Přerově-Kozlovicích umělecký kovář Jiří Jurda. Stát bude na městském hřbitově v Lipníku nad Bečvou. Jako připomínka více než sedmi stovek vojáků různých národností, kteří v letech 1914 až 1920 zemřeli v tamních vojenských lazaretech. 

Nákres kříže s vlčím mákem Jiřího Jurdy

U paty kříže chce umělecký kovář Jiří Jurda umístit květ vlčího máku. „Říkal jsem si, že by nebylo marné udělat ho v červené barvě i na tom kříži. Mohlo by to zaujmout i lidi, kteří nemají k tomu kříži primárně namířeno,“ popisuje kovář.

Dodatečný nápad s umístěním květu se lidoveckému místostarostovi Lipníka nad Bečvou Ondřeji Vlčkovi líbí. „Na první pohled by mělo být vidět, že je to kříž na památku těm, kteří tady padli ve vojenských lazaretech za první světové války i dva roky po ní, kdy tady ty lazarety ještě fungovaly,“ dodává Vlček.

Jiří Jurda už dokončil kovaný podstavec, na kterém kříž bude stát. Teď pracuje na ramenech kříže. V ohni nahřátý kov ohýbá a pak ještě rozevírá.

Kovář Jiří Jurda

Dnes smrt sedmi stovek vojáků, kteří v lipenských lazaretech zemřeli, připomíná na městském hřbitově žulový patník. Leží pod ním ostatky nejen českých a slovenských vojáků, ale i Rakušanů, Maďarů, Rumunů nebo Rusínů. „To místo je v podstatě pietní i dnes, kdy tam lidé 11. listopadu chodí dávat malé křížky s vlčím mákem. Ten kříž s podstavcem, který bude vyrůstat ze země, se stane takovým středobodem toho místa,“ říká místostarosta Vlček.

Přesný termín slavnostního odhalení kříže na lipenském hřbitově ještě známý není. Podle místostarosty Vlčka se ale bude konat v průběhu ledna.

autor: kra
Spustit audio