V Moravské Třebové bude víc sdílených kol a přibydou i nová stanoviště

18. srpen 2023 11:08

V Moravské Třebové bude víc sdílených kol a přibydou i nová stanoviště. Město chce také zvýšit dobu pro půjčování kol zdarma. Redaktorka Věra Pavlasová zjišťovala podrobnosti, zastavila se u jednoho stanoviště, kde lidé kola nejčastěji  odkládají.

„Náměstí podle statistik vychází dlouhodobě jako nejvyužívanější stanice elektrokol,“ říká mluvčí radnice Jonáš Krummer. Město plánuje oblíbenou službu rozšířit o další místa, kde budou mít obyvatelé a návštěvníci možnost kola půjčit a vrátit.

To, že nejvíc využívaným stanovištěm je místo v centru před radnicí, potvrdil i místostarosta Václav Dokoupil (KDU-ČSL) „Máme vypozorováno, že v dopoledních hodinách se kola shromažďují na náměstí, kde je lidé využívají při cestě na poštu nebo do obchodu.“ Oblíbené jsou také stanice v ulici Mánesova u sídliště Západní.

30 minut zdrama?

Kola si teď lidé můžou bezplatně půjčit na čtvrt hodinu. Mluvčí Krummer řekl, že radnice chce tuto dobu prodloužit na půlhodinu. Zároveň doplnil, že zvýší počet stanovišť. „O budoucím umístění stanic v tuto chvíli probíhá diskuse a snažíme se i pomocí různých anket zjistit názory občanů.“ Nové stanoviště by mohlo být třeba u zrekonstruovaného autobusového nádraží nebo u nového obchodního centra Kaufland. Momentálně je v Moravské Třebové 20 sdílených kol a mělo by jich přibývat.

Místostarosta Dokoupil dodal, že sdílená kola jsou oblíbená hlavně mezi mladými, ale občas si je půjčí i senioři. „Ti kola využívají jako zjednodušení cesty například na nákup nebo na poštu.“ Město letos zaplatí za službu 400 tisíc korun. Počítá, že v příštím roce se náklady zvýší.

Spustit audio

Související