V Odrách zpřístupní staré břidlicové doly. Vstupy už procházejí úpravami

11. říjen 2018

Staré břidlicové doly v kopci nad Odrami na Novojičínsku budou přístupné zájemcům. Stavební firma už začala s úpravami terénu před vchody do podzemí. Do doby dokončení trasy se mohou lidé projít naučnou stezkou a třeba si zahrát na břidlicovou zvonkohru.

Uprostřed lesa pracuje bagr. Muž za ovládacími pákami tady čistí přístup k mříži ve skále. „Teď se nacházíme u jednoho z vchodů, nebo jak se říká portálů do důlního díla Flascharův důl,“ říká Alena Zemanová, vedoucí odboru kultury oderské radnice.

V těchto místech bude centrum, kde se budou turisté scházet a kde se budou prodávat vstupenky. Vchod do nitra země pak bude o asi 200 metrů dál – u štoly Nový svět C.

„Podaří se nám zpřístupnit asi 300 metrů důlních chodeb. Lidé budou moct nahlédnout do dvou takových větších komor. Lákadlem bude odhalené čelo vrásy. Jde tam krásně vidět, jak probíhaly horotvorné procesy v naší oblasti,“ přibližuje Zemanová.

„Důlní dílo je dvoupatrové a je propojené patnáctimetrovým komínem. Ten bude vyřešen takovým hornickým způsobem, takovým lezním oddělením. Takže si myslím, že si lidé přijdou i na trošku adrenalinu. Budou to takové šikmé tří až čtyřmetrové žebříky,“ dodává vedoucí odboru kultury.

Ujišťuje, že žebříky při troše snahy určitě zvládnou i děti. „A kdo nebude zvládat vystoupat, tak se bude moci vrátit,“ uzavírá Alena Zemaná a zve návštěvníky na jaro 2020, kdy se štoly otevřou.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související