V Opavě otevřeli východní část obchvatu města. Stála půl miliardy

9. říjen 2019 08:10

Dnes brzy ráno projela první auta po novém silničním obchvatu Opavy. Už včera ho Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevíralo a dokonce s několikaměsíčním předstihem. Takzvaná východní část odvede dopravu ve směru od Ostravy až k opavskému Stříbrnému jezeru.

Půl miliardy korun, přes jeden a půl kilometru. Sice krátký úsek, ale s velkým dopadem, potvrdila Romana Šimáčková z ŘSD v Ostravě. Nestává se podle ní často, aby firma postavila cestu výrazně dříve, než podle plánu měla.

Cesta odebere část dopravy přes Kateřinky a centrum města, potvrdil opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO). Doufá, že stavba poslední západní etapy začne brzy. Potřebné pozemky jsou už vykoupené.

„Věříme, že to nadějné je. Pokud všechno vyjde a budou na to alokované zdroje na ministerstvu, tak bychom měli soutěžit ještě v letošním roce a příští rok by měla začít realizace,“ dodal primátor.

Příští rok jako termín zahájení stavby posledního úseku je reálný, odhaduje Romana Šimáčková z ŘSD. „Vzhledem k tomu, že západní část je mnohem delší, bude to asi trvat trošku déle. Především tam ale musíme dořešit pyrotechnický a archeologický průzkum,“ dodává.

Ani západním úsekem budování okružní silniční sítě v Opavě neskončí. Pořád ještě není dokončený jižní obchvat, což nelibě nese hlavně sousední obec Otice. V tomto případě ale zatím není jasný žádný konkrétní termín.

autor: mrk
Spustit audio

Související