V ostravské zoo se narodilo mládě kriticky ohroženého šimpanze

9. únor 2024 14:15

Zoo Ostrava ohlásila narození mláděte kriticky ohroženého šimpanze hornoguinejského. Na svět ho přivedla samice z Lipska, která své první mládě v Ostravě porodila už před čtyřmi lety.

Kvůli narození mláděte je v zahradě dočasně uzavřený Pavilon evoluce, který šimpanzi obývají. Ošetřovatelé chtějí, aby matka měla klid na péči o svého potomka, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Čtěte také

Mládě kriticky ohroženého lidoopa přivedla na svět stejná samice, která v zahradě porodila své první mládě v roce 2020. Pro zoo to tehdy byl první přírůstek po deseti letech čekání a šlo o první šimpanzí mládě narozené v moderním Pavilonu evoluce otevřeném v roce 2015.

Šimpanz hornoguinejský je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben. V Červeném seznamu je veden v kategorii kriticky ohrožený.

Hlavními příčinami ohrožení je znehodnocování jejich přirozeného prostředí a přímé pronásledování člověkem. Podle odhadů žije v divoké populaci maximálně 65.000 jedinců. V Evropě žije v lidské péči přibližně 250 zvířat.

autoři: Marta Pilařová , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související