V poutním areálu v Římově jsou zatím k vidění jen lešení, hromady suti a zednické náčiní

16. srpen 2022 12:01

V Římově na Českobudějovicku pokračují rozsáhlé opravy barokního poutního místa. Podílí se na nich i výtvarníci a restaurátoři se svým jemným náčiním. Přestože řemeslníci plánují ukončení prací až příští rok v září, už teď je patrná velká proměna.

Obnovou za 100 milionů korun prochází kostel i celá křížová cesta kolem obce. Ta má 25 zastavení, začátek je hned na kraji obce, vydal se na ní i náš reportér.

Na začátku reportáže Jana Kopřivy zjišťuje římovský farář Jakub Václav Zentner u stavařů, jak daleko jsou s dokončením Kaple Loučení a zároveň slovy popisuje kapli samotnou: „Je to první kaple, asi nejcharakterističtější pro římovskou pašijovou cestu. Na tomto místě si připomínáme, jak se Pán Ježíš loučil se svojí matkou Pannou Marií.“

Na kapli bylo opraveno prakticky všechno, od podlahy až po šindele na střeše, kaple je i nově vymalovaná.

A pod lešením je i kostelní areál s loretánskou kaplí, ambity a věží. Na jejich obnově se podílí i restaurátor Hanuš Joža se svou kolegyní Markétou Kubešovou:

„Já tady teď retušuji bílou plochu kolem anděla, takže retušuji pozadí bílou barvou. Tady je to krásná práce, moc mě to baví,“ dodává.

Restaurátoři už vrátili původní podobu 32 barokním malbám v klenbách ambitů.

Obnova poutního areálu, který byl založen už roku 1648, bude stát celkem 100 milionů korun. 95 % investice pokryje dotace Evropské unie. Celý projekt bude dokončen v září příštího roku.

Celou reportáž Jana Kopřivy si poslechněte online a prohlédněte si fotogalerii.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio