V regionech chybí lékaři. „Dostal by je tam jedině zákaz otvírání nových praxí ve městech,“ tvrdí za ústecké praktiky Roman Houska

21. září 2020

„Co by pomohlo dostat lékaře do regionů, je na několik let zastavit otvírání nových praxí ve městech typu Praha, Brno, Plzeň. A naopak nabídnout otevření nových praxí v méně atraktivních lokalitách,“ myslí si  předseda Sdružení praktických lékařů Ústeckého kraje Roman Houska. Předseda sdružení Mladí lékaři Martin Kočí ale zásadně nesouhlasí a tvrdí, že absolventi medicíny hledají především schopného školitele i zázemí pro svého životního partnera.

V Česku chybí lékaři – najít nového praktika nebo zubaře je stále větší problém. Nejvíce pacientů mají lékaři ve Středočeském kraji, vytížení jsou ale i na Plzeňsku či Karlovarsku. Lékaři navíc stárnou a jejich nástupce kraje shánějí těžko.

Čtěte také

Jinak tomu není ani v Ústeckém kraji, také tam je velká část praktiků v těsně předdůchodovém nebo už důchodovém věku, jak potvrzuje předseda jejich sdružení Houska

„Mnoho obyvatel má problém sehnat praktického lékaře. Přestože většina z nás má počet registrovaných pacientů větší, než je průměr v České republice,“ tvrdí na Plusu Houska.

Připomíná také, že najít nového praktika nebo zubaře je ze zákona role zdravotních pojišťoven, potažmo ministerstva zdravotnictví.

Právě to by pak mělo vytvořit takové podmínky, aby se obor praktický lékař stal pro mladé lékaře atraktivním – a ruku v ruce s atraktivními finančními podmínkami. „Problém Ústeckého kraje je nové mladé kolegy, nejen lékaře, do regionu vůbec získat. Jiný způsob, jak nalákat nové lidi, já nevidím,“ přiznává.

Myslím si, že by pomohlo: na několik let zastavit otvírání nových praxí ve městech typu Praha, Brno, Plzeň. A dál nabídnout naopak otevření nových praxí v méně atraktivních lokalitách. Klidně za výrazně lepších finančních podmínek. To vidím jako jedinou cestu, jak do menších měst získat nové kolegy,“ myslí si předseda Sdružení praktických lékařů Ústeckého kraje Roman Houska.

O peníze vůbec nejde 

S Houskou ale zásadně nesouhlasí předseda sdružení Mladí lékaři Martin Kočí. Ve sdružení  totiž udělali průzkum mezi 1400 mediky 4. až 6. ročníků. Ukázalo se, že finanční motivace od jednotlivých regionů ale při jejich rozhodování nehraje žádnou roli. 

Čtěte také

„Finanční motivace už totiž existuje,“ říká ve Speciálu Plusu Kočí. Kraje nabízejí „neuvěřitelné finanční výhody jako byt zdarma, auto, vybavenou ordinaci a vysoké výdělky“, přesto tam mladí absolventi nejdou. „A když to nefunguje teď, nebude to fungovat, ani když se to bude dál stupňovat,“ myslí si předseda sdružení. 

„Z našeho průzkumu pak vyplývá, že 37 procent mediků chce atestaci dělat ve fakultní nemocnici, 31 procent v krajském městě, 6 procent v nějakém specializovaném ústavu a 7 procent v okresní nemocnici a jiném menším zařízení. Pak je tady velký podíl 19 procent nerozhodnutých, kteří nevědí, kam se vydají. Takže je jen zhruba pětina těch, kteří se dají ovlivnit,“ popisuje.

Chybí školitelé

Problém je tak úplně jinde: co mediky opravdu láká. „Neustále dokola se tady omílají finanční motivátory, ale v průzkumu nám jednoznačně vyšlo, že mediky nejvíc pro výběr dalšího působení motivuje dobrý školitel a pak vztahy na pracovišti. Takže strategie musí být přesně opačná, než říká Roman Houska,“ myslí si Kočí. 

„Musíme co největšímu počtu lidí nabídnout zvolit obor praktické lékařství, ale taky, aby se vyškolili v Praze, Brně apod. Protože tady ty ordinace školitelů jsou. A až po atestaci jim dát lukrativní nabídky z krajů,“ tvrdí Kočí.

A zdůrazňuje, že 70 procent mladých praktických lékařů jsou ženy, praktičky. „A ty mají nějakého vysoce kvalifikovaného partnera, manžela, který nejčastěji pracuje v IT. Ten si ale v tom Ústeckém kraji práci nenajde,“ zdůrazňuje Kočí s tím, že pokud kraj chce praktické lékařky, musí nabídnout práci i pro jejich partnera.     

Rezignace Vojtěcha?

Hostem Speciálu byl i analytik Seznam Zprávy Petr Holub, který komentoval oznámení rezignace ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Vojtěch politicky ztroskotal na epidemii covid-19. Buď k politickému zvládnutí neměl schopnosti, nebo prostor v rámci vládní politiky.
Petr Holub

„Vojtěch určitě nebyl neúspěšný ministr. Byl tedy spíš ministr, který udržuje provoz, což samo o sobě není snadné. Ale že by došlo k nějakým významným zásahům do systému, toho si nejsem příliš vědom,“ myslí si analytik. 

Novým ministrem bude vládní zmocněnec pro zdravotnictví Roman Prymula, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident Miloš Zeman ho v pondělí odpoledne do funkce jmenuje, protože jeho jmenování předjednali už o víkendu.

Celý Speciál Martiny Maškové a Jana Burdy najdete v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.