V Roztokách u Prahy se vyřádí celá rodina. Zámecká půda se proměnila v kočovnou hernu

7. leden 2024 08:30

Na zámku v Roztokách u Prahy se vrátíte do dětských let. Půda Středočeského muzea se proměnila na kočovnou hernu Sládkovna. Sestřelíte pár piv prakem, zabloudíte v Bermudském trojúhelníku nebo otestujete svůj postřeh.

Sládkovna je plná mechanických hraček a zábavných objektů. Když před časem ve Středočeském muzeu přemýšleli o tom, co by v zimě udělalo radost rodinám s dětmi, tak narazili na dva nadšence – manžele Báru a Jana Sládkovi.

Bermudský trojúhelník vyžaduje zručnost a soustředění

Ti kdysi začali vyrábět hračky a různé mechanické objekty pro svoje tři děti. Mezi první výtvory patřily tři mechanické adventní kalendáře. Když vyrobili Siláka a Střelnici, vzali je sebou na Masopust v Ďáblicích, aby pobavili kamarády a širší publikum. Od té doby hernu stále doplňují a cestují s ní po různých místech. Letos v zimě ji zapůjčili právě na krásně zrekonstruovanou půdu zámku v Roztokách u Prahy.

Kočují se zábavou

Bára a Jan Sládkovi se seznámili během vysokoškolských studií multimediální tvorby ve Zlíně. Kromě vlastní práce, která se odehrává hlavně v tichu u počítače, kočují od května do října s přívěsem a vozí za lidmi zábavné objekty. Bára se stará o výtvarnou část, Honza rád vymýšlí technické vychytávky. Inspirací jsou jim často staré pouťové atrakce. Některé hry jsou postaveny na sto let starých principech, jiné jsou jejich vlastním vynálezem. Společně se pak snaží hrám přidat příběh, který jim dává další rozměr.

Sládkovna se usídlila na půdě zámku v Roztokách u Prahy

Originálním kouskem je Střelnice. Má podobu hospodského výčepu, kde se můžete pokusit získat srdce paní hostinské tím, že prakem sestřelíte pivo na policích. Střelnice se Silákem vznikla v roce 2018, ostatní hry vznikaly hlavně v době covidu. Ty nejúspěšnější mají už několikátou verzi. Musí totiž odolat hráčům, kteří se někdy nechají strhnout hrou a to potom praskají nejen lanka, ale také třeba kormidlo. Honza se pak vydává do herny s vrtačkou a kufrem plným šroubků. Dětská síla je prý slabá, zato vytrvalá.

Herna, stejně jako všechny výstavy, je otevřená od středy do neděle vždy od 10 do 18 hodin. Kapacita je omezená na 20 osob, takže se děti nemusí u jednotlivých her přetahovat a tlačit. Hodinové vstupenky na konkrétní čas si můžete koupit předem přes internet. Vyhnete se tak případnému zklamání, že herna bude už obsazena.

Na půdě zámku v Roztokách u Prahy bude kočovná herna Sládkovna bavit děti i jejich rodiče až do 28. dubna.

Spustit audio