V Rudné u Prahy vznikají kulisy pro filmové trháky. Vyrobili tady město pro Seana Conneryho i chodník Toma Cruise

11. březen 2020

Nenápadný vjezd do dvora v Rudné u Prahy ukrývá továrnu na filmové kulisy. Jaroslav Strejc tam za pouhé tři měsíce dokáže postavit zámek i středověkou vesnici. Spolu se svým týmem uměleckých řemeslníků vyrobil dekorace do filmů Vetřelec versus Predátor, Johanka z Arku, Bratři Grimmové nebo Van Helsing. Jeho práci můžete znát i z televizního seriálu Ulice.

Firma Jaroslava Strejce má na svém kontě tři desítky projektů pro zahraniční produkce. „Největší byla zřejmě Liga výjimečných se Seanem Connerym v hlavní roli. Tam jsme vyráběli kašírované stěny pro tři města – Benátky, Řím a Paříž,“ vysvětluje Jaroslav Strejc. Vyučil se jako modelář, potom ho zlákala Česká televize a od toho byl už jen krůček do firmy, kde dělal vedoucího kašérské dílny. Výrobou atypických dekorací se zabývá už téměř čtvrt století. Napodobit umí jakýkoliv materiál.

Tým specialistů z Rudné umí z polystyrenu a dalších materiálů vyrobit šestimetrové zámecké sloupy, jeskyně i celé ulice. Fotografovat se ale v dílně zvané kašérna nesmí, aby filmový divák nepřišel o iluze. Nic totiž není takové, jak na první pohled vypadá – například cihlová zeď je tak lehká, že ji odnesete jednou rukou.

Z natáčení filmu Mission: Imposible s Tomem Cruisem se dochoval i kus chodníku z Pařížské ulice. I když vypadá jako ten původní ze žulových kostek, ve skutečnosti je vyrobený z gumy. To proto, aby si na něm kaskadér Toma Cruise při akci nenatloukl.

Jaroslav Strejc se může pochlubit i vynálezem speciálního povrchu, který imituje kočičí hlavy v pražských ulicích. Originální dlažba je už vzácností, a tak je třeba při natáčení dobových snímků přikrýt asfaltové silnice kobercem, který ve filmu od kočičích hlav nerozeznáte.

V Rudné umí vyrobit cokoliv, co si filmaři vymyslí. „My máme takovou filozofii, že vlastně nikdy neříkáme, že to nejde,“ směje se Jaroslav Strejc. „My se vždycky snažíme to vymyslet tak, aby to šlo.“

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio