V Šibeniku vybuchla bomba nastražená v autě

22. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V chorvatském městě vybuchla bomba nastražená v automobilu. Policie zatkla Kanaďana, který pašoval heroin. Americká firma Google otevře v Chorvatsku svoji první pobočku.

Před radnicí v Šibeniku včera vybuchla bomba nastražená v automobilu. Zranila dva rakouské turisty a jednoho Chorvata. Exploze Alfy Romeo zasáhla nedalekou jachtu a lehce zranila dva Rakušany, kteří na ní byli, osmačtyřicetiletého muže a jeho 19letou dceru. Těžká zranění hlavy utrpěl při výbuchu 62letý Chorvat. Osádka vozu vyvázla bez zranění. Policie vyšetřuje, kdo je za výbuchem.

Policie zatkla v Makarské Kanaďana, který měl ve svém voze heroin za 1,5 milionu dolarů. Zhruba 21 kilogramů drogy převezl před týdnem z Bosny a Hercegoviny, kde má zadržený 55letý muž také státní občanství. Policie se snaží dopadnout další lidi napojené na pašeráky heroinu. Chorvatsko leží na takzvané balkánské cestě, přes kterou organizované zločinecké gangy převážejí zbraně, drogy a také běžence do zemí Evropské unie.

Americká firma Google otevře svoji první pobočku v Chorvatsku. Bude sídlit v Záhřebu a Google doufá, že chorvatské firmy využijí možnosti zvětšit svoji přítomnost na internetu a online marketingu. Podle deníku Večernij list se pobočka v Zábřebu otevře už velmi brzy.

Splitské loděnice Brodosplit složily poctu jedné z nejznámějších osobností Splitu - chorvatské skokance do výšky a majitelce stříbrné olympijské medaile z Pekingu Blance Vlašič. Kdo by čekal, že po ní pojmenovali novou loď, mýlí se. Jménem Blanka se pyšní obří jeřáb v loděnicích. Má to být přirovnání mezi mladou, vysokou a výbornou atletkou a novým, velmi drahým a nejvyšším jeřábem.

Split bude od zítřka patřit psům. Alespoň to tvrdí organizátoři druhého ročníku čtyřdenního setkání majitelů psů z celého světa. Na akci se představí bezmála pět tisíc psů 180 různých ras z 30 zemí světa. Organizátor show Ante Lucin řekl internetovému serveru Croatiantimes, že má v plánu udělat ze Splitu světové centrum kynologie. Vstupenky na akci stojí deset kun, děti do deseti let mají vstup zdarma.

O pořádné smůle může mluvit jeden Slovinec, který tráví dovolenou v Chorvatsku. Před týdnem si koupil za 450 000 euro novou jachtu a hned třetí den plavby skončila na dně moře. Při cestě kolem ostrova Glavoč do jachty udeřil blesk, zkratoval elektřinu, loď se stala neovladatelnou, narazila na útesy a potopila se. Majitel i další člen posádky vyvázli bez zranění. Jachtu se podařilo vytáhnout a dopravit do přístavu, kde ji opraví.

Aktuální kurzy:
Splitská banka za jedno euro vyplácí 7,28 kun, za 100 korun českých dostanete 27,19 kun.

Ceny pohonných hmot:
Eurosuper 95 je u čerpacích stanic INA za 7,44 kun, eurodiesel za 6,67 kun.

Doprava:
Provoz je na středním stupni, u přímořských měst houstne. Se zdržením počítejte na hraničních přechodech Metkovič, Plovanja, pokud jedete do Chorvatska. V obou směrech se zdržíte na přechodech Bregana, Macejl a Kaštel.

Počasí 23. července:
Noční teploty 21 až 25 stupňů, přes den slunečno a teploty u Jadranu 30 až 35 stupňů, ve střední Dalmácii až 39 stupňů. Teplota moře kolem 25 stupňů.

Nad Jadranem se stále udržuje anticyklonální pole, jachtařům bude zítra vát do plachet jihovýchodní až jihozápadní vítr o rychlosti čtyři až 10 uzlů. Viditelnost bude 20 až 30 kilometrů, moře na stupni jedna až dva.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu