V Soběslavi končí rekonstrukce staré radnice, přinesla i několik překvapivých objevů

12. září 2019 07:21

Rekonstrukce historické radnice v Soběslavi je u konce. Záchrana jedné z nejstarších a nejcennějších památek ve městě trvala dva roky a stála 20 milionů korun. Stavební práce přinesly i několik nečekaných objevů.

Mezi největší překvapení patří objev historického sklepení, o kterém nikdo neměl potuchy. „Bylo to překvapením, protože se nedochovalo moc z původní projektové dokumentace. Při výkopových pracích jsme narazili na zasypaný sklep,“ říká architekt Jaromír Kročák.

V minulosti byla klenba sklepení zbourána a sklep zavezen sutí. „Částečně jsme ho obnovili. Hned u vstupu z náměstí do informačního centra se bude chodit po skleněné lávce a pod sebou návštěvníci uvidí nasvětlený zbytek sklepení,“ dodává architekt.

Cílem projektu je podle něj vrátit radničnímu paláci jeho někdejší honosnost. K tomu přispívá i výběr stavebních materiálů, jako je mrákotínská žula, dřevo a sklo.

Čtěte také

Všechny stavební úpravy bylo podle starosty Jindřicha Bláhy nutné konzultovat s památkáři. „Našlo se tady hrázděné zdivo, malby, je tady spousta kleneb, ostění. Co šlo, to jsme se snažili přiznat, a co nešlo, je šetrným způsobem zakryto pro budoucí generace,“ popisuje.

Architekt se společně se stavaři musel vypořádat i s několika problémy, které s sebou rekonstrukce historických objektů často nese. Museli například staticky zajistit čelní štítovou stěnu domu. „To byl velký problém, protože ten dům se za ta léta rozpadal. Přední fasáda, obvodová zeď do náměstí se trhala a vykláněla. Takže dům je v podstatě sešitý a já doufám, že to bude držet,“ uvádí Jaromír Kročák.

Kromě infocentra lidé v historické radnici najdou obřadní síň, rodičovské centrum Sobík a k dispozici bude i velký jednací sál. Historický dům se veřejnosti poprvé otevře začátkem října.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související