V Sudoměřicích u Bechyně začala obnova sokolovny zničené požárem. Náklady přesáhnou 20 milionů

22. prosinec 2023 11:19

Záchrana sokolovny začíná v Sudoměřicích u Bechyně na Táborsku. Historický objekt z roku 1924 zničil loni na podzim požár. Škoda byla tehdy vyčíslena na téměř 10 milionů korun. Rekonstrukce bude stát zhruba dvakrát tolik.

„Vyhořelou sokolovnu obec převzala od zdejších sokolů a snažíme se o její záchranu a obnovu,“ potvrzuje starosta Sudoměřic u Bechyně Stanislav Houdek.

V hlavním sále zůstalo torzo pódia, chybí půda, krovy, střecha. „Požár loni v září zničil kompletně celý krov a střechu. Na krovu byl i strop tohoto sálu, takže to vše vzalo za své,“ popisuje starosta.

Práce začínají právě krovem a střechou. „Pak budou následovat podhledy, strop, podlaha a kompletně nová elektroinstalace. Chceme zrekonstruovat i sociální zařízení, které zasaženo nebylo, takže půjde opravdu o celkovou obnovu,“ dodává Stanislav Houdek.

Zahájení rekonstrukce budí v obci velkou pozornost. Radost z ní má členka místního Sokola Eva Dušková. „Jsem samozřejmě velice potěšená, že konečně začali, a nejvíc se těším, až to bude hotové a všichni se tam vrátíme cvičit, tančit, veselit se,“ říká.

Budově bude v příštím roce sto let. „V roce 1924 ji postavili zdejší sokolové vlastními silami a za vlastní prostředky. Celých sto let dobře sloužila, dokud neshořela,“ doplňuje Eva Dušková.

Obec Sudoměřice u Bechyně za rekonstrukci zaplatí více než 20 milionů korun. Pokud vše půjde podle plánu, opravená sokolovna přivítá první návštěvníky už v roce 2024.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související