V Trutnově už mají na radnici koaliční smlouvu. V Hořicích a Jaroměři jednání pokračují

9. říjen 2018 09:57

V Královéhradeckém kraji pokračují povolební vyjednávání na jednotlivých radnicích. Jedním měst, kde se už podařilo podepsat novou koaliční smlouvu, je Trutnov.

Volby v Trutnově ovládla ODS, starosta Ivan Adamec má před sebou už šesté volební období. V koalici spolu s občanskými demokraty bude Volba pro město, Sdružení pro Trutnov s podporou Starostů a nově také Piráti.

V Trutnově vznikne nové Centrum duševního zdraví. Nahradí bývalý kulturní dům

V Trutnově vznikne nové Centrum duševního zdraví (vizualizace)

Do dvou let vznikne v Trutnově nové Centrum duševního zdraví za více jak 55,5 milionu korun. Cílem projektu je získat odpovídající prostory pro poskytování zdravotních a přímo návazných sociálních služeb pro osoby s duševním onemocněním. Nové centrum vznikne na místě bývalého kulturního domu.

Koalice bude mít 21 ze 33 zastupitelů a bude v tomto ohledu ještě silnější, než byla v minulém období, říká Ivan Adamec: „Podle počtu mandátů je to o tři víc. Bylo to 18 a nyní je to 21. Je to koalice, která je i názorově pestřejší a možná i tím, že je tam nový element, tak vzniknou i nové nápady a realizace."

V opozici zůstává ve volbách druhé hnutí ANO se šesti mandáty, stejně jako hnutí Žít v Trutnově se čtyřmi zastupiteli.

podpis smlouvy (ilustrační foto)

V Hořicích na Jičínsku uspěla Šance pro rozvoj v čele s dosavadním starostou Alešem Svobodou. Ten už původně ve funkci pokračovat nechtěl, ale nakonec názor změnil - i kvůli sedmatřicetiprocentní podpoře od voličů a s tím související silnou pozicí tohoto uskupení. Šance pro rozvoj dosud v Hořicích vládla společně s ODS a hnutím Hořičtí patrioti, teď jí bude k vytvoření většiny stačit spolupráce s jedním dalším partnerem.

Podle starosty Aleše Svobody jsou ale ve hře všechny tři varianty - tedy spolupráce buď s ODS nebo s hnutím Hořičtí patrioti nebo znovu velká koalice.

Město kamenné krásy se chce dál rozvíjet. Hořice mají studii veřejných prostranství

Lavičky v parku (ilustrační foto)

Na dvě desítky obyvatel Hořic si přišly poslechnout prezentaci studie veřejných prostranství. Hořice, které se pyšní přídomkem "Město kamenné krásy", mají podle architektů velký potenciál k tomu, aby se po téhle stránce rozvíjely ještě víc. O čem byla řeč? 

Vyjednávání by neměla trvat dlouho, říká Aleš Svoboda: „Myslím si, že to nebude trvat víc, než pár dní. Zkrátka do konce tohoto týdne by rámcová dohoda měla být. A potom už se budou konkretizovat jednotlivé body koaliční smlouvy."

V Jaroměři začaly jednat čtyři nejúspěšnější strany o vytvoření možné velké koalice. První nedělní jednání úspěšné nebylo, další je v plánu ve čtvrtek odpoledne.

Šance na dohodu je reálná, tvrdí Josef Horáček z hnutí Volba pro město: „Já bych řekl, že máme shodu téměř ve všem. Spíš si nedokáži představit, v čem bychom se nedokázali dohodnout. Jedná se v podstatě o obsazení rady a vedení města."

Právě Volba pro město držela v uplynulém období pozici starosty, Jiří Klepsa ale z politiky odešel a ve volbách už nekandidoval. Radnici v Jaroměři tak jistě povede nová tvář.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související