V Týništi nad Orlicí vyhlásili nulovou toleranci hazardu. Vyhláška začne platit na začátku dubna

21. březen 2019 11:09

Zastupitelé v Týništi nad Orlicí se rozhodli, že město zbaví hazardu. Na svém posledním zasedání téměř jednohlasně schválili vyhlášku o plošném zákazu provozování hazardních her na území města. Týniště se tak připojilo k dalším městům v Královéhradeckém kraji, které už takovou vyhlášku mají. 

Po Hořicích, Nové Pace nebo Miletínu zakázali herny na svém území i v Lázních Bělohradu

Výherní hrací přístroje, Jihlava

Už ani v Lázních Bělohradu si hazardní hráči nepřijdou na své - jedno z posledních měst v regionu, kde se zatím dají herny najít, je ze svého katastru vytěsní. Zastupitelé včera schválili obecně závaznou vyhlášku o zákazu hazardu velmi jednoznačně - z 15 zastupitelů bylo 13 pro, dva se zdrželi.

Vyhláška o plošném zákazu hazardu platí už několik let například v Nové Pace nebo ve Dvoře Králové nad Labem. A právě k těmto městům se nově zařadí Týniště nad Orlicí. Tam v současné době funguje pouze jediná herna a to přímo na Mírovém náměstí. V centru města by tak měl být v nočních hodinách nejen větší klid, ale také pořádek.

„Byl jsem například svědkem toho, že v okruhu 30 metrů okolo jedné jediné herny na náměstí bylo rozbité sklo, několik půllitrů. Tedy nebyly to věci donesené nebo dovezené občany, kteří tam projíždí," popisuje svoji zkušenost zastupitel Leoš Voborník zvolený za KSČM.

Pro schválení vyhlášky hlasovalo 13 ze 14 přítomných zastupitelů a to i přesto, že toto opatření bude mít negativní dopad na městskou kasu.

Hrací automaty (ilustrační foto)

„Nedá se to přesně spočítat, protože každé město v republice bere z hazardu a loterií určitou částku. Ale může se stát, že pokud zrušíme herní automaty, tak přijdeme o spoustu peněz. Může to být milion až dva miliony korun," vysvětluje tajemník Městského úřadu Jan Paštika.

Ze seznamu heren v Hradci Králové zmizí od nového roku 36 podniků

Hrací automaty (ilustrační foto)

V Hradci Králové výrazně ubyde heren. Včera o tom rozhodli zastupitelé města. Ze současných 67 klesne počet podniků na 31. Herny nebudou v centru města, nebo u škol a církví. Město ročně získává z hazardu 50 milionů korun - zásadního výpadku příjmů, které by mohl menší počet heren způsobit, se ale vedení hradeckého magistrátu nebojí.

Od plošného zákazu hazardu si zastupitelé slibují několik věcí. Mezi ty hlavní patří snížení kriminality a také větší ochrana problémových rodin.

„Myslím si, že vzhledem k tomu, že ona doba, kdy tady byl zlatý boom, je už dávno pryč. Tak by bylo možná dobré, abychom tento hazard úplně odstranili ze středů měst a dostali ho na periferii. I když samozřejmě nemůžeme nikomu zakázat, aby se mu, pokud mu je 18 a více let, věnoval," dodává zastupitel Leoš Voborník.

Nová vyhláška v Týništi nad Orlicí vstoupí v platnost na začátku dubna.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související