V ulicích Budějovic se objevilo 11 Kamenů zmizelých. Připomínají židovské obyvatele města

5. září 2019 10:21

Speciální dlažební kostky s mosaznými štítky se jmény, daty narození a daty a místy úmrtí jsou nově v Českých Budějovicích. Takzvané Kameny zmizelých připomínají jedenáct obyvatel města, kteří se stali obětmi holocaustu.

K vidění jsou před domy v Mánesově ulici, v ulici U Tří lvů a v Krajinské ulici. Kolemjdoucí mají přimět k zastavení a zamyšlení nad osudy židovských obyvatel města.

První ročník pokládání Kamenů zmizelých věnovala organizace Paměť národa v Českých Budějovicích významným židovským osobnostem. „Jako vůbec první nás napadl doktor Rudolf Ferda, protože symbolizuje budějovickou židovskou komunitu a její zánik. Byl budějovickým rabínem od března 1939,“ řekl historik Jan Ciglbauer, který na výběru jmen spolupracoval.

Pět kamenů se leskne před vilou s číslem popisným 2 v ulici U Tří lvů. Dům v minulosti patřil rodině pediatra Flussera. „Ten se do historie budějovické židovské komunity nezapsal jen jako lékař, ale hlavně jako spisovatel a autor protiválečné knihy Válka jako nemoc, kterou vydal v roce 1932 v němčině a ke které tehdy napsal předmluvu Albert Einstein,“ připomněl Jan Ciglbauer.

Čtěte také

Kameny zmizelých v Krajinské ulici před číslem popisným 28 připomínají tři členy rodiny Stádlerových. Jejich pokládání přihlížel Jiří Kende, který na slavnost přijel z Berlína. „Moje maminka byla dcera Stádlerových. Dědeček zemřel ještě v Terezíně, babička šla úplně posledním transportem z Terezína do Osvětimi. Jejich syn a bratr mojí matky šel do Osvětimi, pak byl ještě v jiných lágrech a nakonec ho na stavbě silnice u Litoměřic v květnu 1945 utloukl kápo, protože mu nechtěl dát jeho kabát,“ připomněl.

Devět kamenů podle ředitele jihočeské pobočky Paměti národa Tomáše Trantiny patří lidem, kteří holokaust nepřežili, další dva lidem, kterým se podařilo přežít, ale válka jim změnila život a opustili České Budějovice.

Všech jedenáct Kamenů zmizelých položil autor projektu, německý sochař Gunter Demnig.  Z Českých Budějovic zamíří do Písku, do Prahy nebo do Maďarska, kde bude stejné dlažební kostky pokládat také.

Spustit audio

Související