V Ústí nad Orlicí policie otevřela nové oddělení kriminalistické techniky

28. květen 2019 14:25

Policie České republiky dnes v Ústí nad Orlicí dnes otevřela nové oddělení kriminalistické techniky. Na jeho vybudování policisté pracovali skoro půl roku. Součástí nových prostor je i tzv. ohledovna, která patří mezi nejmodernější pracoviště u nás.

„Tady zajišťujeme biologické stopy, balíme je, dále je můžeme uchovat v mraženém stavu nebo zachlazeném před odesláním na expertizu,“ ukazuje kriminalistický technik Radek Stresmeier ohledovnu.

V mrazničce, která je součástí vybavení, podle Stresmeiera uchovávají například kosterní materiál nebo krev. Ohledovna funguje jako mezičlánek, stopy, které kriminalisté na místě získají, na tomto místě zpracují a zakonzervují a následně posílají na expertizu do Hradce Králové.

„Tohle vypadá jako lednička, ale je to sušící skříň. „Když máme stopy, které jsou mokré nebo oblečení třeba z mrtvol, které je mokré, tak než by došlo na zkoumání, tak by to zplesnivělo a biologické stopy by byly znehodnocené,“ vysvětluje Stresmeier a ukazuje na další zařízení, kterým je laminární box. „Když si z místa přivezeme biologické stopy nebo oblečení z mrtvol a je tam podezření, že by mohly být nakaženy, tak se uzavřou do tohohle boxu.“

Součástí nové služebny v Ústí nad Orlicí je i fotoateliér

Box je skleněná skříň a uvnitř je tác. „Na něj položíme oblečení z mrtvoly a třeba z kapes potřebujeme vyndat věci, a abychom se sami nenakazili nějakou nemocí, tak uvedeme laminární box do činnosti, pustí se UV lampa a po dobu 15 minut nebo námi nastaveného času se oblečení nebo ty stopy zbaví veškerých kontaminací,“ říká technik.

Další částí nového oddělení je fotoateliér. Kromě fotoplátna, před kterým je židle, je v místnosti fotoaparát a váha s měřením výšky. Oddělení má jako samostatnou část i daktyloskopii, což je nauka o otiscích prstů. „Otisky prstů odebíráme ze stejného důvodu, jako lidi fotíme, abychom je mohli identifikovat v případě, že by znovu páchali trestnou činnost. Zde vytvořené otisky prstů se potom digitalizují a ukládají do centrální sbírky dle zákona,“ vysvětluje metodik kriminalistických techniků Josef Šafařík.

Vybudování a vybavení nového oddělení stálo přibližně tři miliony korun.

Spustit audio

Související