V zámeckém parku ve Slatiňanech budují závlahový systém

31. srpen 2018 07:10

Dělníci v parku pracují na stavbě vodovodu a cesty jsou rozkopané. Výraznou proměnou ale prochází celý zámek. Podle památkářů úpravy skončí v polovině příštího roku. Do té doby bude park nepřístupný.

Současná sucha ukazují, že je nutné do areálu zámeckého parku přivést další vodu. V parku už uschl obrovský dub, dva smrky, 10 modřínů, dvě břízy a několik habrů.

Napříč areálem proto správa parku v těchto dnech buduje vnitroareálový vodovod pro závlahy. Bude sloužit pro zajištění zálivky keřů a květinových záhonů, zásobování zásobní zahrady a kašny u dětského hospodářství. Záložním zdrojem vody bude vrt umístěný v zadní části parku.

Do výkopu s vodovodním potrubím pokládají také elektřinu do dětského hospodářství. To je také srdcem zahrady. V hospodářství dělníci obnovují roubenky z roku 1860 a kašnu.

Nová barva i věže

Práce jsou součástí velké obnovy celého areálu za víc než 100 milionů korun. Během rekonstrukce dělníci znovu postaví to, co teď chybí - věže, balkony, altány, vrátí budově původní barvu a také obnoví stávající prvky, jako například vstupní dveře:

Park je pro veřejnost uzavřený do doby, než práce skončí (pravděpodobně v polovině roku 2019).

autoři: pta , kop

Související