Václav Černý: Vývoj a zločiny panslavismu

12. srpen 2018

Nedokončený esej Václava Černého vznikl už na počátku 50. let 20. století, v době proklamací jednoty se slovanským Sovětským svazem.

Mapuje historické kořeny panslavismu – od německé romantiky přes české obrození až k panrusismu a jeho použití sovětskými i československými komunisty.

Esej literárního vědce, spisovatele, překladatele a filozofa Václava Černého (1905 – 1987) vyšel knižně až v roce 2011 v edici Sešitů Knihovny Václava Havla. Poprvé byl publikován v časopise Střední Evropa, kde vycházel na pokračování od října 1993 do dubna 1994.

Když se v roce 2011 připravovalo knižní vydání, anotace konstatovala: „Masivně vzrůstající ruská přítomnost v České republice 21. století vyžaduje porozumění, proč se mohou tak mnozí Rusové upřímně domnívat, že české země patří k jejich sféře.“ O sedm let později tento Černého esej ještě zvýšil svou aktuálnost.

Dvanáctidílná rozhlasová četba na pokračování vznikla v roce 1997 v dramaturgii Marka Tomana. Připravila ji Jiřina Fleischmanová, v režii Vladimír Ruska účinkují Vladimír Brabec a Rudolf Kvíz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.