Václav Malý: Neshodneme se se všemi. Ale musíme se učit žít na jedné planetě

4. říjen 2019

Za lidské bratrství, tak se jmenuje dokument, který během své únorové návštěvy Arabského poloostrova podepsal papež František s hlavou mešity al-Azhar šajchem Ahmadem Tájibem. Jak se daří naplňovat deklarované přátelské vztahy mezi křesťany a muslimy?

František jako první papež stanul na Arabském poloostrově. Spolu s hlavou mešity al-Azhar šajchem Ahmadem Tájibem podepsali dokument Za lidské bratrství. „Jde o deklaraci, jakýsi první krok, který ukazuje směr k vzájemnému pokojnému soužití,“ hodnotí Václav Malý.

Začít konečně něco dělat

„Nemůžeme jenom říkat, že protestujeme proti tomu nebo onomu. Ale musíme konečně začít něco konkrétně dělat,“ zdůrazňuje pomocný biskup pražský v pořadu Jak to vidí...

„Neznamená to, že přestane teologická diskuze nebo že se hned se všemi náboženstvími ve všem shodneme. Ale jde o to, že žijeme na jedné planetě, máme za ni všichni zodpovědnost a je potřeba zdůrazňovat, že to podstatné vychází od svobody jednotlivce. To není individualismus, ale podpora individuality.“

Jaké jsou hlavní myšlenky dokumentu Za lidské bratrství?

  • vzájemná úcta mezi muslimy a křesťany,
  • bratrské soužití v míru,
  • rovnost lidských bytostí, mužů i žen jakéhokoli světového názoru nebo náboženského vyznání,
  • svoboda vyznání, která znamená i možnost šířit myšlenky vlastního náboženství,
  • náboženský pluralismus je výrazem Boží moudrosti,
  • ochrana míst náboženského kultu,
  • princip občanství, který škrtá myšlenku konfesního státu,
  • upevnění všeobecných lidských práv, a to také pro ženy, které by měly mít možnost volit a být voleny

Začít se musí na školách

Deklarace konstatuje, že začít realizovat její myšlenky by se mělo začít ve školském systému. Také proto byl v září ustaven výbor, který má pomáhat uvádět stanoviska dokumentu do praxe. Připojil se k němu i rabín významné newyorské synagogy a očekává se, že se k dokumentu připojí i představitelé dalších náboženských tradic.

„Pokud by se podařilo alespoň do části školství – jak muslimského, tak křesťanského – vtělovat tyto myšlenky, seznamovat s nimi a vychovávat žáky a žákyně v toleranci vůči druhým jiného vyznání, byl by to veliký krok,“ konstatuje biskup Malý.

Další témata rozhovoru: katoličtí krajané v Austrálii; ocenění za boj za lidská práva; Praha před 30 lety, kdy přes západoněmeckou ambasádu utíkaly tisíce občanů tehdejší NDR.

autoři: Jan Burda , Václav Malý , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.