Vajec by na trhu před Vánocemi mělo být dost a navíc podle drůbežářů nehrozí dramatické zdražení

4. prosinec 2023 09:57

Vajíček, bez kterých se žádné Vánoce neobejdou, by letos mělo být dost a cena podle drůbežářů pravděpodobně neporoste. Pečení, smažení nebo výrobu bramborového salátu by tedy z tohoto pohledu nemuselo nic bránit. Jeden drobný háček tu ale přesto je, jak zjistil reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Vajíček bude tedy dost a nezdraží, v čem je tedy ta chybička?

Podle oslovených českých drůbežářských farem je problém v tom, že podstatnou část poptávky pokryjí před Vánoci vejce, dovezená ze zahraničí, zejména z Polska nebo Ukrajiny. Právě konkurence levných vajec z dovozu je jedním z hlavních důvodů, proč cena neporoste.

A tím dalším důvodem jsou četné slevové akce v řetězcích - právě slevou na vejce se podle drůbežářů velcí nadnárodní prodejci snaží před Vánoci nebo před Velikonocemi nalákat zákazníky k nákupům právě k sobě.

Jedno rčení mluví o tom, že si některé věci jsou podobné jako vejce vejci. V čem jsou tedy jiná vejce z českého nebo například ukrajinského chovu?

Čtěte také

Odpověď na tuhle otázku jsem hledal také a nabídl jí ředitel Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách na Královéhradecku Jan Pozdílek. „To, co se tady vyrobí, tak se zde také současně sní. Takže tam hraje roli i čerstvost. Než se takové zahraniční vejce k nám dostane, tak to přeci jen chvíli trvá. A je jasné, že každý si nechává u sebe ty nejlepší a nejčerstvější vajíčka. A ty, co jsou navíc, teprve pošle někam dál. Vejce je křehké a na dopravu náročné, takže i tou manipulací dochází k nějakým otřesům a vajíčko přirozeně ztrácí na své hmotnosti a přes onu porézní skořápku vyprchává."

Pokud jde o podmínky, ve kterých se slepice chovají, měly by být přinejmenším v Polsku a v Česku srovnatelné. A je také potřeba říct, že veškeré dodávky na trh jsou pod kontrolou, závadná vejce, například s vysokým obsahem některých chemických prvků, by se tedy na pultech objevit neměla.

Mají čeští drůbežáři nějaký zvláštní důvod k tomu, proč by se jim hodilo případné zdražení vajec?

Čtěte také

Jeden ano - Česko totiž zakázalo od roku 2027 klecové chovy a prakticky všechny české chovatele drůbeže tak čekají investice v desítkách nebo spíše stovkách miliónů korun.

Problém je podle oslovených drůbežářů i v tom, že tenhle zákaz nebude platit v Evropské unii jako takové, ale jen v Česku - takže zatímco tuzemské farmy budou muset produkovat jen dražší podestýlková vejce nebo vejce z volného chovu, třeba právě polská nebo ukrajinská klecová vejce za výrazně nižší ceny na pultech budou k dostání dál.

Jestli i potom čeští výrobci vajec přežijí nikdo neví, ale zatím se pokoušejí ušetřit peníze na kompletní přestavbu chovů, která bude ze zákona povinná. A to tedy právě jen v Česku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související