Vakcinolog Beran: Nejsou až tak rizikové země, jako spíše rizikoví lidé nedodržující žádná pravidla

23. červen 2022

Léto začalo, čas dovolených je před námi. Ovšem před cestami do exotických zemí bychom si měli zajistit i nutné očkování. Nejen o tom si povídáme s královéhradeckým epidemiologem a vakcinologem prof. MUDr. Jiřím Beranem.

Nedávno jste se vrátil z Indie, jste krásně opálený. Byl jste tam pracovně nebo za odpočinkem?

Byl jsem tam pozván celou řadou lékařských společností a v největších městech jsem měl přednáškové turné na téma imunomodulace. Takže jsem vyprávěl o tom, jak je možné imunitní systém modulovat prostřednictvím určitých léků.

Očkování je důležitý nástroj k ochraně člověka. Některá přináší celoživotní ochranu a jiná na 10 či 20 let. Jsou to výborné vakcíny.
Prof. MUDr. Jiří Beran, epidemiolog a vakcinolog

Tedy jak být odolnější především vůči virovým nákazám. A ukázalo se to jako velmi zajímavé. Překvapil mě zájem lidí. V podstatě každý den jsem měl přednášku v nějakém větším městě. Jenom připomínám, že například Bombaj sama o sobě má dvakrát víc obyvatel než celá Česká republika.

Čtěte také

Zrovna Indie je z hlediska možné infekce hodně riziková oblast.

Určitě. Je to země, ze které se importuje relativně hodně infekčních onemocnění, ať už jsou to průjmová onemocnění, břišní tyfus, horečka dengue, někdy také třídenní malárie. Ale já vždy říkám, že nejsou až tak rizikové země, jako spíše rizikoví lidé, kteří tam cestují. Nechtějí dodržovat žádná pravidla, nechtějí se nechat očkovat. Tak to je samozřejmě potom problém.

Předpokládám, že na všechny tyto nemoci jste očkovaný.

Čtěte také

Já jsem samozřejmě očkovaný a uvědomuji si ta rizika. Pokud cestuji do takových oblastí, tak se spoléhám také na některé základní léky, které mám pro pohotovostní léčbu.

Když v dnešní době řekneme slovo očkování, tak polovina lidí vypne rádio a polovina lidí se zděsí. Tedy možná by mělo zaznít, že očkování je stále něco prospěšného.

Samozřejmě. Očkování je nesmírně důležitý nástroj jak zajistit, řekněme, někdy i trvalou ochranu daného člověka. Vždyť máme onemocnění jako je třeba žloutenka typu A nebo žloutenka typu B, jako je žlutá zimnice, proti kterým očkujeme základním schématem a tito lidé jsou potom chráněni na celý život.

Čtěte také

Čili některá očkování přináší celoživotní ochranu a máme řadu dalších, které jsou třeba na 10 nebo 20 let. Jsou to výborné vakcíny.

Jedním z nejaktuálnějších témat jsou opičí neštovice. Dopad na veřejné zdraví má posuzovat Světová zdravotnická organizace. Jak to vypadá z vašeho pohledu, máme se obávat?

Já bych se určitě neobával. Musíme uvědomit, že na africkém kontinentě bylo každoročně hlášeno jeden až dva tisíce těchto onemocnění. V tuto chvíli je k 13. květnu 2022 nahlášeno po Evropě kolem 3 000 onemocnění.

Čtěte také

V 99 procentech jde o muže a souvisí to samozřejmě s jejich sexuální aktivitou a jejich orientací a návštěvou určitých hudebních festivalů, ať už to bylo v Belgii, v Portugalsku nebo v jiných částech Evropy. A samozřejmě ten přenos se děl především velmi úzkým fyzickým kontaktem mezi těmi osobami.

O cestování je teď opravdu velký zájem, může se tato nemoc nějak razantněji šířit po světě?

Já si myslím, že ne. Protože by muselo docházet k velmi intenzivnímu kontaktu. Na rozdíl od akutních respiračních onemocnění se tato nemoc šíří především kontaktem s tou osobou nebo s jejím oblečením. Ale ne třeba tak, že bychom s tím člověkem cestovali autobusem a on by to na nás přenesl. Tak to ne.

Jiří Beran a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s profesorem Jiřím Beranem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související