Vánoční trhy v braniborské Postupimi mají české kořeny a hrdě se k nim hlásí

V Německu začala sezóna vánočních trhů. Skoro všechna náměstí najednou voní po svařeném víně a grilovaných klobásách. Někde bývají mezi stánky i kolotoče nebo kluziště, jiné trhy jsou spíš tradiční. Jako třeba v Postupimi, kde se o víkendu otevřely brány českého vánočního trhu. S prodejci z Česka si zašel popovídat zpravodaj Pavel Polák.

Poprchává a v uličkách mezi stánky je těsno. Lidé se posunují pomalu – v jedné ruce párek, v druhé svařené víno. Od Chomutova přijelo na postupimský trh osm stánkařů, mezi nimi i Richard. Na jeho stánku jsou hlavně výrobky ze dřeva, především hračky, ale na trhy vozí i karlovarské oplatky, o které je v Německu velký zájem.

Překvapivá norimberská vánoční tradice: Ježíšek je žena a po dobu svátků pracuje na plný úvazek!

Vánoční trhy v Norimberku

Někde nosí dárky Santa Claus, někde Vánoční muž a někde se s nimi tahá i Děda Mráz. V jižním Německu, Rakousku a také u nás to má na starosti Ježíšek. Ve vánočním Norimberku se s ním dokonce můžete setkat osobně. Ale pozor, nenechte se zmást, Ježíšek není dítě, ale dospívající žena!

Richard má i speciální nabídku pro dětské zákazníky – v malé kreativní dílničce si mohou vymalovat vlastního dřevěného sněhuláka. Doma si ho pak můžou pověsit třeba na stromeček.

Kousek dál stojí menší stánek, u kterého prodává Jana Oprechtová. Na trhu nabízí svoje ručně paličkované krajkové výrobky. A zákazníci se jí přitom můžou podívat přímo pod ruce. Nad svými výrobky stráví od čtyř do dvaceti hodin pilné práce, podle toho, o jaký motiv jde.

Odkaz předků

Současný déšť a zima sice nejsou podmínky pro prodejce zrovna ideální, ale Jana i Richard doufají, že se vánoční atmosféra brzy rozjede. Podle Jany k ní patří pohoda, úsměv a dobrá nálada zákazníků, ale třeba taky vůně svařáku. Richard by zase uvítal, kdyby trochu nasněžilo. Lepší než déšť, říká.

Kromě dřeva a krajek na zdejším trhu narazíte i na další řemesla, třeba na českého nožíře a kováře. Čeští řemeslníci jsou tu dodnes připomínkou toho, že právě do Postupimi před necelými třemi sty lety přišli na pozvání pruského krále z náboženských důvodů čeští evangeličtí tkalci. Po nich se dodnes jmenuje i toto náměstí – Tkalcovské.

Na vánoční atmosféru se těší prodejci i zákazníci, přestože počasí jim zatím spíš nepřeje
autoři: Pavel Polák , and
Spustit audio

Související