Včely s čipem na zádech a chytrý úl informující včelaře, že je na čase vybrat med

13. květen 2018

Proletová hala ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Prahy připomíná fóliový skleník, jen dovybavený síťkami. Odborníci v ní včelám připravili přesně definované podmínky. Dávají jim čipy, aby například věděli, jak dlouho jsou z úlu pryč.

Včela ve zkumavce se nadýchala oxidu uhličitého a okamžitě usnula. Vedoucí výzkumu Dalibor Titěra ji ze zkumavky umísťuje pod mikroskop a upevní ji v molitanové postýlce.

Z každého úlu vycházejí tři tóny, říká londýnský včelař, který s pomocí medu vytváří experimentální hudbu

Včely (ilustrační snímek)

Med, včelí vosk a propolis, to jsou tradiční produkty každého včelstva. Díky britskému umělci, vynálezci a včelaři, který si říká Bioni Samp, se mezi ně zařadil i jeden netradiční. Inspirován včelími tóny vytváří za přispění elektrického odporu medu experimentální hudbu. A není to žádná včelka Mája.

A pak už mi pod mikroskopem ukazuje plošku ohraničenou chloupky, kterou má včela na hrudi. „Nesmíme použít vteřinové lepidlo, ale kupodivu acetonový lak na karoserie, který včelám nijak neškodí,“ říká, zatímco umisťuje kapku na plošce.

Pak bere do pinzety miniaturní čip a přikládá ho včele na hruď. „Přesná poloha je důležitá, aby čip nebránil včele v létání,“ vysvětluje. A pak už hmyz uvolňuje z postýlky a omámená včelka se pomalu probouzí.

Chytré úly

Odteď už budou mít výzkumníci přehled, kolik času stráví v úlu a kdy z něj vyletí. V česně úlu je umístěna brána se dvěma čidly, která dokáží přečíst, kdy se jednotlivé včely vrátily a kdy zase vyletěly.

3377114-vcely-medonosne-1-1280x853p0.jpg

Existují ovšem i takzvané chytré úly, které toho umí ještě víc. Jeden takový najdete na střeše České zemědělské univerzity. Je vybaven úlovou váhou, která každou hodinu měří hmotnost úlu, dále vnitřní senzory, které sbírají informace o teplotě a vlhkosti.

Zkonstruoval vlastní úl a nechal si ho patentovat. Od zakladatele ruského včelařství se včelaři učí dodnes

Gennadij Glazov vymyslel novou konstrukci úlů

Nedozírné ruské stepi, louky, pole i lesy jsou nevyčerpatelnou zásobárnou různých druhů nektaru a pro ruské včely jsou, řekněme, hypermarketem bez nutnosti doplňovat zboží. I včelařství má svůj vývoj a nové technologie. Průkopníkem moderního chovu včel a výroby medu se v Rusku stal Gennadij Glazov.

„Na jaře pak krásně vidíme, že když se zvedne vnější teplota, vyskočí teplota v úlu z dvaceti na třicet stupňů, což znamená, že matka začala po zimě plodovat a v úle je všechno v pořádku,“ vysvětluje Vít Dvořák, který se o chytrý úl stará.

„Nebo sledujeme, jak v úlu ubývají zásoby, takže včas předejdeme tomu, aby včelstvo nevyhladovělo. Anebo naopak, když začne snůška, poznáme, kdy si jít vybrat med,“ doplňuje další příklady využití chytrého úlu včelař.

Včely online

3674120-vcely-v-brne-1-2100x1575p0.jpg

Chytré úly se včelařům hodí zejména tehdy, když mají ke svým včelstvům daleko. K naměřeným hodnotám se dostanou přes internetový portál Včelstva online, který spravuje Česká zemědělská univerzita. Kromě dění v úlu se tu včelaři dozvědí třeba i o chystaných postřicích.

Nový Zéland zachvátila včelí zlatá horečka. Gangsteři se zaměřili na úly

Včela - včely

Organizované kriminální skupiny na Novém Zélandu kradou včely a dále je přeprodávají. Využívají tak situace, kdy ceny medu v této zemi závratně rostou. "Je to nová zlatá horečka," říká Laurence Burkin, manažer společnosti The True Honey v Dannevirke, severně od Wellingtonu, kterému ukradli pět úlů.

„Chceme sbírat data z úlových vah a pozorování včelařů, která by nakonec vedla ke zmapování toho, jak se v naší krajině včelám daří nebo jak moc je zatěžuje přítomnost chemie v životním prostředí,“ přibližuje význam chytrých úlů pro vědce spoluautor portálu Jan Bartoška.

Univerzita data sbírá anonymně. Včelaři se tedy nemusí bát, že by se o jejich stanovištích dozvěděli případní zloději.

autoři: Daniel Mrázek , and
Spustit audio