Ve 13 letech jsem nevěděl, co nádor na mozku může znamenat. Těžší to bylo pro rodiče

Jakub Vlk byl normální zdravé dítě, hrál fotbal, ale pak začal kulhat. Nic ho nebolelo, ale napadání na pravou nohu nepřestávalo. Bylo mu třináct let, když mu diagnostikovali nezhoubný nádor uprostřed mozku na thalamu. „Nejvíc mě v těch třinácti zajímalo, jestli mi oholí hlavu,“ vzpomíná dnes šestadvacetiletý muž.

Podle svých vlastních slov byl po celou dobu léčby pozitivně naladěný. Přesto pro něj dlouhou dobu bylo těžké přinat okolí, co přesně se děje. K tomu se dopracoval až během posledních několika let. „Když se mě někdo dneska zeptá, proč kulhám, už odpovídám pravdu. Zjistil jsem, že je to pro všechny strany jednodušší,“ říká Jakub Vlk.

Poslechněte si celý příběh.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.