Ve Francii stávkují zaměstnanci drah. Během vánočního víkendu přijde o spoj na 200 tisíc lidí

23. prosinec 2022

Desítky tisíc lidí ve Francii musely před Štědrým dnem změnit své cestovní plány. Do stávky totiž vstoupili zaměstnanci francouzských drah a dopravce ruší spoje. Jakou náhradní dopravu Francouzi volí? A jaké kompenzace připravily pro své zákazníky francouzské dráhy? Přibližuje zpravodaj Martin Balucha.

Kolik vlaků bude o víkendu zrušených?

Čtěte také

Podle vedení francouzských drah nepojedou v průměru dva z pěti vlaků. Stávka nejvíc zkomplikuje provoz rychlovlaků TGV, a to hlavně spojů na sever Francie, taky na jejich jihozápad do Bordeaux i na západ do Rennes. Na trase Paříž-Rennes bude dnes zrušena polovina z 20 vlaků TGV, takže celkem přijde o svůj spoj na 200 tisíc lidí. Francouzské dráhy už pro ně připravili kompenzace. Zaplatí jim dvojnásobek ceny za jízdenku, podle ministra dopravy toto opatření vyjde francouzské dráhy na zhruba 100 milionů eur.

Jakou dopravu volí lidé, kteří přišli o svůj spoj a chtějí se dostat za rodinami o svátcích?

Někteří stávají podstatně dřív, volí jiné, třeba regionální železniční spoje. To znamená, že budou cestovat déle, budou cestovat s více přestupy a kolikrát to samozřejmě může být i dražší tím, že se tam nakupí víc jízdenek. Jiní pojedou až zítra, tím pádem přijdou o Vánoce s rodinami s blízkými. Další už se vůbec nespoléhají na železnice a volí jiný způsob přepravy, buď autobusy, nebo spolujízdou, kterou tady francouzská vláda hodně podporuje.

Spustit audio

Související