Ve Slatiňanech se narodil první letošní starokladrubák, klisna Pariota

5. únor 2024 06:20

Národní hřebčín Kladruby nad Labem má první letošní hříbě. Klisnička Pariota se o víkendu narodila ve slatiňanském chovu, který se specializuje na černou variantu starokladrubáků.

Hříbě se narodilo v sobotu časně ráno a v neděli dopoledne s matkou vyšlo poprvé z boxu na krátkou procházku. Starokladrubáci jsou jediným původním plemenem v Česku.

„I přesto že je klisna prvorodičkou, porod byl rychlý, bez problémů a tak trochu utajeně před ošetřovateli. Pro klisny je to lepší, když je porod bez zásahu člověka. Klisnička je úžasná, vůbec se nebojí, je přátelská,“ řekla zootechnička hřebčína Kateřina Neumannová.

Pariota si teď bude víc zvykat na lidskou přítomnost, pracovníci ji budou nasazovat ohlávku nebo čistit. Podle Neumannnové nemá jméno Pariota konkrétní význam. Pracovníci potřebovali dát klisně jméno začínající na písmeno P, stejně jako má její matka. Pariota je dvacátým pátým potomkem plemenného hřebce Romke Majesty XI., který reprezentuje národní hřebčín v soutěžích spřežení a sedlové drezuře.

První letošní hříbě Národního hřebčína Kladruby nad Labem se narodilo ve Slatiňanech - klisnička se jmenuje Pariota

Klisnička se narodila o devět dní dříve, což není nic nestandardního, řekl ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek. „Jednak je to plemenem starokladrubského koně, má klidnou povahu. A také naši koně jsou zvyklí na přítomnost člověka, důvěřují mu. Až se narodí další hříbata, vznikne skupina hříbat a matek, tak půjdou do volné stáje. Malé stádečko se bude postupně rozrůstat,“ řekl Machek.

Nadějná budoucnost

Hříbata budou s matkami do odstavu, kdy přestanou pít mléko, což bude někdy v říjnu nebo listopadu. Hříbata potom budou pobývat ve hříbárně ve Slavicích, kde budou do svých tří let. Klisnička Pariota je podle Machka velmi pěkná. „Co se týká barvy je perfektní. Hříbě vypadá dobře, má klabonosou hlavu, což je jeden z typických znaků starokladrubských koní. Je z rodiny, která není tak početná, stojíme o to, aby se z klisničky stala chovná klisna,“ řekl Machek.

Kladrubští barokní koně byly vyšlechtění pro ceremoniální účely, jsou jediným původním plemen v ČR. Kladrubský hřebčín chová bělouše, sesterský hřebčín ve Slatiňanech vraníky. Oba hřebčíny očekávají letos narození 84 hříbat.

autoři: Josef Kopecký , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související