Ve společnosti Varnsdorfské uzeniny vyrábějí a udí i podle prvorepublikových receptů

Největší audioportál na českém internetu

Mistr výroby Ladislav Menčík s Menčíkovou klobásou | Foto: Eva Bucharová, Český rozhlas

Ve společnosti Varnsdorfské uzeniny vyrábějí a udí i podle prvorepublikových receptů

Ve společnosti Varnsdorfské uzeniny používají nejen své vlastní receptury, ale i ty staré, převzaté, prvorepublikové. Titulem ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt se pyšní salám Lužičan, tlačenka světlá i Menčíkova podkova.

Menčíkova podkova je klobása zatočená do podkovy, ručně vázaná, čistě z vepřového masa s výraznou chutí pepře umletého nahrubo a jalovce, uzená na bukových štěpkách.

Světlou tlačenku vyrábějí výhradně s vepřových kolen. O jedinečnou chuť se pak postará vybraná směs koření.

Titulem ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt se pyšní i trvanlivý salám Lužičan, podobný známému „turisťáku“. Od něj se však liší větším množstvím koření a způsobem tepelného zpracování.

Oblíbený je turistický salám, špekáčky, dršťková polévka, uzené maso nebo špek naložený v kmínu a soli a vyuzený.

Receptury hledají ve Varnsdorfských uzeninách kromě jiného i ve starých knihách. Od zákazníka také dostali receptury z roku 1917, podle nich vyrábějí například loveckou klobásu - placatou klobásu s hovězího a vepřového masa.

Nově ve Varnsdorfu otevřeli zrací komoru, ve které zkouší vyrábět fermentované klobásy na způsob čabajky.

Související