Ve společnosti Varnsdorfské uzeniny vyrábějí a udí i podle prvorepublikových receptů

Ve společnosti Varnsdorfské uzeniny vyrábějí a udí i podle prvorepublikových receptů
Ve společnosti Varnsdorfské uzeniny používají nejen své vlastní receptury, ale i ty staré, převzaté, prvorepublikové. Titulem ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt se pyšní salám Lužičan, tlačenka světlá i Menčíkova podkova.
Menčíkova podkova je klobása zatočená do podkovy, ručně vázaná, čistě z vepřového masa s výraznou chutí pepře umletého nahrubo a jalovce, uzená na bukových štěpkách.
Světlou tlačenku vyrábějí výhradně s vepřových kolen. O jedinečnou chuť se pak postará vybraná směs koření.
Titulem ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt se pyšní i trvanlivý salám Lužičan, podobný známému „turisťáku“. Od něj se však liší větším množstvím koření a způsobem tepelného zpracování.
Oblíbený je turistický salám, špekáčky, dršťková polévka, uzené maso nebo špek naložený v kmínu a soli a vyuzený.
Receptury hledají ve Varnsdorfských uzeninách kromě jiného i ve starých knihách. Od zákazníka také dostali receptury z roku 1917, podle nich vyrábějí například loveckou klobásu - placatou klobásu s hovězího a vepřového masa.
Nově ve Varnsdorfu otevřeli zrací komoru, ve které zkouší vyrábět fermentované klobásy na způsob čabajky.
Související
-
Řezník radí: maso na gril má být vyzrálé, nakládat se ale nemusí!
Teplé večery lákají k posezení u ohýnku a k tomu patří nejen něco k pití, ale také k zakousnutí. Příprava masa na grilu je pro mnohé gurmány vrcholem gastronomie ‒ ...
-
Domácí klobásky na uzení připravíte i v paneláku. Poradíme...
Klobásky či uzenky s označením „domácí“ nemusíte s obavami o pravosti kupovat třeba na trzích, ale můžete si je udělat sami doma. Nároky na vzdělání, vybavení ani n...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.