Ve zkratce s Janem Kučerou

26. září 2013

(text publikovaný jako Radioraport v Týdeníku Rozhlas z 21. října t. r.)

Novosvětská v programu 28. října nepřekvapí, zaručeně však potěší. Jaké reakce publika očekáváte v případě vlastní skladby The Joker?

Snad se bude posluchačům líbit pro svou pestrou instrumentaci a rošťácký charakter, na který odkazuje už sám titul.

Sólový part jste svěřil Marku Zvolánkovi, prvnímu trumpetistovi SOČRu. V čem je podle Vašeho názoru tento interpret jedinečný?

Upřímně obdivuji jeho nádherný tón, o technické virtuozitě nemluvě. Když sedí v orchestru, mám coby dirigent záruku obrovské kvality. Je mi velkou ctí, že sólový part hraje právě on.

V Brittenově koncertu doprovodíte i výrazného houslistu Romana Patočku. Už jste spolu v minulosti pracovali?

Na pódiu jsme se setkali zatím jen jednou, v lednu 2004 v koncertním cyklu HAMU. Doprovodil jsem ho v Prokofjevově 1. koncertu. Doufám, že se hudebně setkáme dřív, než za dalších deset let.

Jakou kompozici teď máte rozepsánu? A nacházíte jako otec tříleté Elišky dostatek klidu a koncentrace na tvůrčí práci?

Píšu skladbu pro sopránový saxofon Felixe Slováčka mladšího a smyčce, premiéra bude na podzim. Díky toleranci a podpoře své ženy, které tímto děkuji, dokážu rodinu i práci dobře skloubit.

Co vás vbrzku čeká s dirigentskou taktovkou, kterého projektu se nemůžete dočkat?

Těším se na vše, co přijde, ale nechci prozrazovat věci, které jsou teď ve stadiu příprav. Raději se ohlédnu za nedávnými, pro mě velmi radostnými projekty. Dirigentsky to byly v červnu dva závěrečné koncerty FOK, kde jsem poprvé řídil Beethovenovu Devátou, a aranžérsky symfonická podoba všech znělek nového dětského programu ČT Déčko.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu