Vědecké dobrodružství v Indii: Budoucnost je ve využití přírodních metod, říká farmář

Rostlinná ajurvéda, tak říkají indičtí zemědělci obnově přirozenějšího pěstování rostlin. Přímo v Indii zjišťoval všechno o návratu ke kořenům Ondřej Ševčík.

„Měli tehdy jiné způsoby než v současnosti, ale i tak znali už před tisíci lety to, čemu dnes říkáme biotechnologie, půdní technologie nebo výživné hnojivo,“ říká o svých dávných předchůdcích doktor Thomas, zástupce místního fairtradového družstva.

Vždycky mě fascinuje, když si uvědomím, čeho byli naši předkové před tisícovkami let schopní.
doktor Thomas

Jedním ze zajímavých příkladů inspirace z historie je ibiškový plot, který odpuzuje škůdce a chrání pole před případným přenosem pesticidů ze sousedního pozemku.

„Testovali jsme to a zjistili jsme, že tahle biologická zábrana skutečně funguje,“ říká farmář Sabaty, který je přesvědčený, že budoucnost je právě ve využití síly samotné přírody.

Doktor Thomas ukazuje kapkový systém závlah, ke kterému využívají vyřazené kapačky z nemocnic

„Sdružujeme 2,5 tisíce farmářů a každý na to samozřejmě může jít jinak. Základem je ale omezení pesticidů a využití přírodní cesty v co největší míře. V tom je bezpochyby budoucnost,“ vysvětluje.

Ne na všechny recepty starých Indů ale dnešní farmáři navazují. Třeba tekutý hnůj s příměsí vepřového masa, zvířecích kostí, mléka a dalších zvláštních ingrediencí je pro dnešního zemědělce asi přeci jen příliš.

Moderní metody a recyklace

Farmáři se ale rozhodně nevyhýbají ani současným technologiím. Běžně využívají například laboratoř pro rozbor půdy a vody. „Hlídáme tady třeba mezinárodní nutriční standardy a monitorujeme různé druhy půd,“ vysvětluje doktor Thomas. Pokud je něco špatně, ochotně prý radí pěstitelům, jak problém vyřešit. 

Na návrh jedné z místních pracovnic se začalo například i s kapkovým systémem závlahy nebo hnojení. Místní k tomu využívají nepotřebné kapačky z nemocnic, které by se jinak vyhodily. A na tento způsob recyklace jsou právem hrdí.

Vědecké dobrodružství z Indie poslouchejte až do pátku 15. února v 7:25 na Plusu.

autoři: Ondřej Ševčík , marz
Spustit audio

Související