Věk člověk nezastaví, každý turnaj je vyčerpávající, říká judista Krpálek před startem v Abú Dhabí

25. říjen 2023

Čtveřice českých judistů bude bojovat o body do olympijské kvalifikace na Grand slamu v Abú Dhabí. Lukáš Krpálek stále sbírá body ve dvou hmotnostních kategoriích. Pro turnaj ve Spojených arabských emirátech si vybral váhu nad 100 kilogramů.

Krpálek patří mezi nejstarší účastníky a potřebuje uspět, aby nemusel absolvovat další turnaje.

„Prvně uzavřeme jednu váhovou kategorii. Myslím, že už teď jsem částečně na postupu. Kdyby za půl roku končila kvalifikace, tak bych měl být na postupu, ale je potřeba to ještě potvrdit jedním výsledkem,“ myslí si Krpálek.

Čtěte také

A ten výsledek by chtěl Lukáš Krpálek získat právě ve Spojených arabských emirátech. Pokud totiž uspěje, nejen že se posune na postupové příčky, ale ušetří i hodně sil do dalších týdnů

„Věk člověk nezastaví a z judistů rozhodně patřím k těm nejstarším. Každý start je pro mě velmi náročný a vyčerpávající. Úspěch na každém turnaji je velmi důležitý a je taky důležité vybojovat co nejvíc olympijských bodů,“ popisuje Krpálek.

Ženy v klidu

To klidnější může být vzhledem k věku, ale i postavení v žebříčku Renata Zachová. Ta je ve váze do 63 kilogramů pohodlně na postupových příčkách a v Abú Dhabí bude dokonce nasazenou trojkou turnaje.

„Určitě to, že jsem tak vysoko nasazená, tak jsem ráda, protože mám první kolo volné. Nikdy to ale neznamená, že máte automaticky lepší výsledek. Budu se prát a doufat, že to dopadne co nejlépe,“ říká Renata Zachová, kterou čeká souboj na tatami už ve středu, stejně jako Věru Zemanovou.

Až ve čtvrtek nastoupí k zápasům v hmotnostní kategorii do 90 kilogramů David Klammert a taky Lukáš Krpálek. I proto, že nepatří mezi vysoko nasazené, je turnajovou osmičkou, čeká ho hned na úvod těžká bitva.

„Ten turnaj nebude vůbec jednoduchý, od prvního kola tam budou velice těžcí soupeři. V prvním kole mě čeká mladý Ázerbájdžánec, který je váhově okolo 140 až 150 kilo,“ říká o více než 30 kilogramů lehčí Lukáš Krpálek na adresu Gamzachanova z Ázerbájdžánu.

K tomu, aby český judista vyhrál turnaj v Abú Dhabí, potřebuje nejen přejít přes první kolo, ale následně porazit další čtyři soupeře.

autoři: Petr Kadeřábek , mim
Spustit audio

Související