Velké malé zprávy 14. listopadu 2003

5. prosinec 2011
Velké malé zprávy

Takzvaný tesafilm zaznamenávající data v podobě hologramu má v budoucnu bránit výrobě a prodeji padělků parfémů, léků, textilu a dalších výrobků. Zkoušky na narkomanech v Thajsku ukázaly, že vakcína proti AIDS společnosti VaxGen je neúčinná. Radarový průzkum vyvrací naděje, že na odvrácené straně Měsíce je velké množství vody.

Padělky parfémů, léků, automobilových dílů, cigaret, hodinek nebo textilu mají od teď malého, téměř neviditelného protivníka. Jde o modrý milimetrový čtvereček speciální lepicí pásky - tesafilmu, na kterém jsou zaznamenána data ve formě hologramu. Takový čtvereček nalepený na originální produkt má zaručit, že nejde o falzum z pirátské dílny. Nová, takzvaná "holospotová" technologie, kterou představili veřejnosti heidelberští vědci, vznikala pět let.

Pomocí "holospotu" lze na tesafilm hromadit data ve formě digitálních hologramů. Data, texty nebo obrázky jsou v počítači přeměněny na hologram. Vznikne chaotická směs bodů, které jsou laserem přeneseny na tesafilm. Na ploše milimetru čtverečního usadí laser bod vedle bodu podle předlohy stanovené počítačem. Mezera mezi jednotlivými body není větší než tisíciny milimetru. Po 60 sekundách je paměťový záznam hotov a je možné ho nalepit na výrobek. Počítačové čtečky pak potvrdí, že jde o originál. Podle odborníků způsobuje falšování výrobků světové ekonomice ročně škodu téměř 300 miliard eur.

Očkovací látka proti AIDS zůstává stále spíše v říši science fiction. Nejnovější zkoušky v Thajsku prokázaly, že ani vakcína s názvem AIDSVAX, kterou vyvinula kalifornská firma VaxGen, není účinná. Jak řekl ředitel společnosti Donald Francis, tento výsledek je výzvou pro vědce, aby ještě zdvojnásobili úsilí a konečně vyvinuli účinnou vakcínu.

V únoru firma oznámila, že její očkovací látka zřejmě nemůže ochránit veškerou populaci, ale mohla by být účinná u Asijců a černochů. Zkoušky probíhaly od roku 1998 - naposledy u několika tisíc narkomanů v Bangkoku. Jedné polovině z nich byla naočkována vakcína, druhé placebo. V době testů se virem HIV nakazilo 105 dobrovolníků z první skupiny a 106 ze skupiny druhé.

Vědci zmírnili naděje těch, kteří věřili, že se na odvrácené straně Měsíce nachází velké množství vody. Předložili totiž důkaz, že pokud vůbec na Měsíci nějaká voda je, pak jenom v malém množství. Informace z pozorovacích družic Clementine a Lunar Prospector v 90. letech vzbudily naděje, že v měsíčních kráterech poblíž pólů by mohly být významné zásoby vody, které by mohly usnadnit přežívání tamních lidských kolonií. Ale po provedení radarového průzkumu polárních kráterů, které jsou trvale ukryty ve stínu, musel tým amerických vědců konstatovat, že na žádný důkaz o přítomnosti velkých zásob vody radary nenarazily.

V časopisu Nature to vysvětlují dvěma možnými důvody: Měsíc se buď srazil s méně kometami, než se předpokládalo, anebo na jeho povrchu nastal v minulosti rychlý úbytek ledu. Přítomnost vody na Měsíci by měla význam pro výrobu raketového paliva a pro zřízení přečerpávací stanice, určené pro průzkumné mise po sluneční soustavě.

autor: kap
Spustit audio

Více z pořadu