Velký bratr ve službách Kremlu. Rusko vyvíjí technologii, která pomůže úřadům předvídat demonstrace

14. prosinec 2021

Je to deset let, co v Rusku po tehdejších parlamentních volbách propukly rozsáhlé protesty proti vládnoucí straně Jednotné Rusko a režimu Vladimira Putina. Od té doby se několikrát opakovaly, naposledy letos počátkem roku. Ve snaze zabránit novým demonstracím teď Rusko vyvíjí speciální technologii, která má pomoci protesty předpovídat.

Demonstrace v Moskvě

Zabránit zločinu ještě dřív, než se vůbec stane. To je hlavní motiv známého hollywoodského filmu Minority Report, ale taky heslo, kterým se teď chtějí řídit ruské úřady v souvislosti s protesty, které považují za nepovolené, tedy zpravidla ty protivládní.

Někdo se dívá

Předvídat, kdy se k demonstracím schyluje, by jim měl umožnit program, který analyzuje data ze sociálních sítí, publikace v médiích a informace z pokročilých kamerových systémů a monitoringu veřejné dopravy.

Na základě těchto dat bude umělá inteligence vyhodnocovat, jestli nálady ve společnosti nesměřují k protestům. A pokud už vypukly, chtějí úřady s jejich pomocí zabránit eskalaci. Třeba tak, že systém analyzuje, kam a v jakém počtu se dav přemisťuje. Podle toho totiž můžou silové orgány přijímat efektivnější opatření a účinněji zasáhnout.

Systém se učí na fotbale

Podle jednoho z předních nezávislých ruských deníků Kommersant by systém mohl být uveden do praxe už v příštím roce. Zdroj se přitom odkazuje na státní korporaci Rostech, jejíž dceřiná společnost pod hlavičkou ministerstva pro zvláštní situace program vyvíjí.

Čtěte také

Příležitostí učit se, má umělá inteligence celou řadu – od na akcí fotbalových chuligánů po politické protesty, jako byly ty z kraje letošního roku, kdy byl zatčen opoziční lídr Alexej Navalnyj.

Určitý základ takového systému už v Rusku funguje v podobě systému rozpoznávání lidských obličejů. Jenom v Moskvě do něj bylo už před dvěma lety zapojených nejméně 180 tisíc kamer. Jejich počet stále roste a rozšiřuje se i do dalších měst. V provozu je už například v Petrohradě nebo v Kazani.

autoři: Michaela van Erne , Ivana Milenkovičová , and
Spustit audio

Související