Velký dTest tabletů: Čím je dražší, tím je taky lepší

5. duben 2018

Tablety dnes zaplavují trh s elektronikou. Jak se v nabídce vyznat? Třeba vám poradí kontinuální test, který redakce dTestu provádí od roku 2014. Za několik let otestovali 154 v tu chvíli nejnovějších tabletů.

„Zajímají nás základní vlastnosti, jako je počet konektorů pro připojení dalších zařízení nebo kvalita displeje (jas, ostrost, čitelnost). Výdrž baterie nebo nabízené způsoby připojení k internetu,“ vysvětluje Michal Mikoláš z dTestu. Kromě objektivních hardwarových testů se zkouší i multimediální funkce nebo to, jak se drží v ruce, jak snadno se na něm surfuje po internetu, jak fotí…


Nejlepší Apple tablet:
- iPad 2017 a iPad Pro 2017
Nejlepší tablet Samsung:
- model Galaxy Tab S3
(vždy ale záleží na kapacitě paměti)

O první místa se dnes dělí různé modely dvou hlavních tahounů – Samsung a Apple. Tablety na posledních příčkách bývají menší a s cenou pod 3000 Kč. „Poznáte je i podle nízkého rozlišení obrazu. Špatně třeba dopadl model Alcatel Pixi 4. Je to malý a levný, sedmipalcový tablet. Na první pohled poznáte, že už to zkrátka není ono.“

Značka vs. no name

Jaký je rozdíl v kvalitě u značkových a neznačkových tabletů? „Tady platí přímá úměra: nejdražší modely bývají jedny z nejlepších. U výrobků ze střední cenové hladiny (3500−4000 korun) už výrobci sahají k nejrůznějším kompromisům. Třeba v méně kvalitním displeji, v nižší kapacitě paměti, v pomalejším procesoru,“ varuje Mikoláš.


Na trhu najdete i hybridní tablety. Dotykový displej můžete zasunout do klávesnice a ty, které běží pod operačním systémem Windows, podporují i kancelářské programy Office. Plní tak funkci malého notebooku.

Co baterie?

Dnešní Li-lon baterie fungují jinak než baterie Myco nebo kadmiové. „Bateriím by v průběhu běžného používání nemělo vadit nabíjení při jakékoliv úrovni nabití. Jen se časem snižuje její kapacita, stejně jako u mobilu.“ Mikoláš ale nedoporučuje nechat tablet nabíjet neustále.

Dětem se zrakovým postižením může tablet naopak pomáhat
autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio