Veterinární správa se v létě zaměřuje na farmářské trhy, vysoké teploty potravinám nesvědčí

20. červenec 2023 14:05

Veterinární správa se v létě víc zaměřuje na kontrolu živočišných výrobků na farmářských trzích. Vybírá je nahodile, v tomto týdnu byli kontroloři v Chrudimi na náměstí. U jedné ze dvou pojízdných prodejen našli pochybení. Objevili například dva týdny prošlé uzeniny. Do pololetí kontrolovali přes 180 prodejců, u 13 procent odhalili prohřešky.

Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko, že prodejci nedodrží požadovanou hygienu potravin živočišného původu. Na chrudimských trzích byl například majitel pojízdné prodejny uzenin a masa z Pardubic. S kontrolory veterinární správy se podle jeho slov potkává tak dvakrát do roka, vše bývá v pořádku, uvedl.

Prošlé párky a paštika

Inspekce dnes u něj ale zjistila například dva týdny prošlé paprikové párky a několik dní prošlou paštiku. Prodejce také nejdřív sahal holou rukou na peníze a hned potom na potraviny. Nevzal si rukavice nebo si neumyl ruce. „I chybička se vloudí,“ okomentoval masné výrobky po skončené době trvanlivosti. Potraviny po záruce inspektoři vyjmuli z prodeje, postříkali modrou barvou, aby je znehodnotili.

Prodejce následně musí podat zprávu o likvidaci uzenin. Druhý pojízdný stánek zemědělského družstva z Chrudimska, kde se inspekce zaměřila na mléko, už měl vše v pořádku. Mléčné výrobky tam skladovali ve správné požadované teplotě. „Dodržujeme ochranné předpisy, nosíme ochranné pomůcky, teploty hlídáme,“ řekla prodavačka Štěpánka Jelínková.

řezník, uzeniny, uzenářství, řeznictví

Výše pokuty se podle ředitele pardubického odboru veterinární hygieny Rastislava Lagína na místě odhadnout nedá, vzejde ze správního řízení. Obecně se ale může jednat o tisíce až desetitisíce korun. „U některých prodejců se potkáváme s recidivou, ale většinou provedou nápravu a při příští kontrole je to v pořádku,“ uvedl Lagín.

Nejdřív se kontroloři dívají, jak prodejce manipuluje s potravinami a penězi, pak se představí a zahájí samotnou kontrolu. V Pardubickém kraji provedli do letošního pololetí 19 kontrol prodejců na farmářských trzích, závady zjistili u pěti z nich.

Špatné značení a vysoká teplota

„Opakované problémy mívají prodejci na trzích s dodržováním požadovaných teplot potravin živočišného původu. Proto jsou naše kontroly v horkých dnech zaměřené ve významné míře na splnění této povinnosti. Nedodržení teplot potravin při teplém počasí může mít pro spotřebitele neblahé zdravotní následky,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Nejčastějším prohřeškem byly dosud letos chyby ve značení potravin. Následovalo porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe, kam patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Loni na trzích veterinární správa v celé zemi provedla přes 400 kontrol, předloni jich bylo 379.

Alespoň jednu závadu zjistili veterinární inspektoři loni v 76 případech. Podíl kontrol se závadou stoupl meziročně ze 14 na 19 procent. Výše uložených pokut loni dosáhla půl milionu korun. Nejčastěji farmáři chybovali ve výrobní a hygienické praxi.

autoři: Josef Kopecký , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související