Větřní na Českokrumlovsku je bez pediatra. Město neúspěšně hledá nového lékaře už několik měsíců

12. srpen 2023 08:33

Více než tisíc dětí ve Větřní na Českokrumlovsku je bez pediatra. Na jaře tam náhle zemřela dětská lékařka. Jeden měsíc vypomáhal doktor v důchodu, který dojížděl z Horní Plané, od července už je ale ordinace prázdná. A městu se stále nedaří sehnat náhradu.

Velký problém je to například pro obyvatelku Větřní Zuzanu Churanovou. „Dcera teď bude nastupovat do školky, takže předpokládám, že bude často nemocná a budeme muset dojíždět,“ říká.

Teď plánuje obvolávat ordinace dětských lékařů v nejbližším okolí. „Určitě zkusíme Krumlov, protože tam je pediatrů docela dost, a uvidíme. Kdyžtak se budu muset poohlédnout dál,“ dodává.

Uzavřená dětská ordinace ve Větřní na Českokrumlovsku

Nového pediatra město Větřní neúspěšně hledá už od jara. „Situace je velmi špatná. Dětská lékařka tu pečovala o zhruba 1100 dětí a žádnou náhradu nemáme. Přestože jsme měli přislíbeno z řady míst, že možná pediatr přijde, nakonec všechno skončilo neúspěchem,“ popisuje místostarosta Jaroslav Vojtíšek.

„Nabídli jsme ordinaci bez nájemného, bez platby za odběr vody, byt okamžitě k dispozici. Je tam finanční bonus 1,5 milionu z krajského programu a k tomu ještě poloviční suma od pojišťovny. Zdravotní sestra by určitě byla k dispozici, ta by se vrátila,“ vyjmenovává.

Jaroslav Vojtíšek podle svých slov vyjednal s vedením českokrumlovské nemocnice, aby zatím převzala část dětských pacientů. Problém se přes svůj motivační program pokoušel vyřešit i Jihočeský kraj, který stále nabízí finanční bonus 1,5 milionu korun.

Čtěte také

Podle aktuálních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky nemá svého stálého praktického lékaře skoro deset tisíc dětí na jihu Čech.

„Ten problém je širší, praktičtí lékaři pro děti a dorost chybí v celé republice. Je to spíše ženský obor, takže do toho vstupují mateřské dovolené nebo tendence ke zkrácení pracovních úvazků z důvodu péče o rodinu. Roli určitě hraje i to, že dneska chtějí lékaři pracovat spíše ve větších městech,“ komentuje vedoucí odboru zdravotnictví Jihočeského kraje Ivana Turková.

Podle ní se díky krajskému motivačnímu programu podařilo během roku a půl přivést do regionu sedm nových lékařů. Aktuálně kraj schvaluje nástup zubařů pro Kaplici a Jindřichův Hradec a příchod neurologa do jindřichohradecké nemocnice.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související