Vídeň, Temešvár, Drážďany, Sibiř... Procestujte celý svět, aniž byste překročili naše hranice

21. listopad 2019

Všechna tato místa můžete navštívit během jediného dne. Z Vídně do Drážďan je to jen 87 kilometrů. Musíte ale navštívit Vídeň a Drážďany na Vysočině. Velká zajížďka ani nebude, když pojedete přes Košice u Kutné Hory.

Víte, že na návštěvu Jeruzaléma nepotřebujete ani pas ani vízum? Stačí zajet do Jerusalema u Příbrami. Petrohradské bílé noci zase můžete zažít v zimě v Petrohradu v okrese Louny. A Mnichovů u nás najdete hned několik.

Jeden leží na cestě do toho bavorského, kousek od hraničního přechodu Železná Ruda na Šumavě. Další je na Strakonicku, Domažlicku, Chebsku a taky u Ústí nad Labem. Máme dokonce i Nový York. Je to samota na jihu Čech.

V okrese Žďár nad Sázavou zase najdete město Vídeň. Pravděpodobně ji založili osadníci, kteří přišli z okolí rakouského hlavního města. V okrese Pelhřimov najdete Drážďany a na Písecku rumunský Temešvár.

V naší republice i po rozdělení pořád leží Košice. A to hned dvoje. Jedny jsou u Tábora a další ještě na Kutnohorsku, ty mají jenom 57 obyvatel. Na Kladensku je zase Žilina a slovenské město Hlohovec má svého jmenovce u nás mezi Lednicí a Valticemi.

Naopak Prahu můžete navštívit i na Slovensku, v okrese Lučinec. Založili ji v 15. století čeští husité, na to odkazuje i znak obce, ve kterém je husitský kalich.

V Hradci Králové mají Kreml. Původně to bylo sídlo krajského výboru strany, pak tam byl krajský úřad a dnes tam je úřad práce a taky báňský úřad. Ironií osudu je, že bývalé sídlo Krajského výboru KSČ mají v Hradci Králové v ulici, které nese jméno politického vězně Pavla Wonky.

Když chcete navštívit Bílý dům, nemusíte až do Washingtonu. Mají ho i v Brně. V současné době je to poliklinika na Žerotínově náměstí a dříve to bylo sídlo Městského výboru KSČ.

Pokud se chcete zajet podívat do Ameriky, můžete navštívit známý lom Velká Amerika kousek od Berouna nebo do sousední Kanady nebo do Mexika. Ve Čechách najdete i Českou Kanadu nebo Českou Sibiř, tu mezi Voticemi a Miličínem, na trase z Benešova do Tábora.

autoři: Jiří Holoubek , Šárka Volemanová , Martin Karlík , rota
Spustit audio

Související

  • Dva na Dvojce

    Příběhy ze života, které vidí jinak ona a on. Poradna s odborníky, zajímaví hosté i postřehy posluchačů.

  • Po Česku

    Václav Žmolík pro vás objevuje místa a lidi, které stojí za to navštívit.