Vláda chystá úsporný tarif na energie. Mohl by lidi motivovat k šetření, myslí si energetický expert Šnobr

23. červen 2022

Válečným balíčkem označil ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN) chystanou pomoc domácnostem a firmám s vysokými cenami plynu a elektřiny. Fungovat má od října do konce příštího roku a vláda na něj vyčlení 66 miliard korun. „Mně ten tarif přijde jako logická věc, protože jednak poskytne určitou slevu domácnostem a jednak je bude motivovat, aby se každý zamyslel nad úsporami, které může udělat,“ hodnotí zacílení energetický expert Michal Šnobr.

„Na druhou stranu vůbec není jisté, jestli ta opatření, která vláda chce skrze úsporný tarif a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, budou v celkové sumě stačit. Může se stát, že to nebude dostatečné a že je bude muset vláda do budoucna nějak nastavovat,“ dodává Šnobr, který je mimo jiné minoritním akcionářem společnosti ČEZ.

Čtěte také

Chystaných 66 miliard, které vláda na pomoc vyčlení, může být podle něj málo. „Vláda tady směřuje především na domácnosti, pro které ten úsporný tarif chystá. Na firmy míří pouze odpuštěním poplatků na obnovitelné zdroje, což je v tomto okamžiku zanedbatelná část té celkové ceny elektřiny, kterou budou muset podnikatelé platit.“

Úsporný tarif by měl fungovat od října, topná sezona však oficiálně začíná už na začátku září. „Věřím, že se to vše podaří zprocesovat už do 1. září, tedy začátku topné sezony,“ říká Petr Třešňák, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Pomoc i pro chataře a firmy?

Vzorce, podle kterých se bude výše pomoci počítat, budou zveřejněny formou nařízení vlády. Základní obrys už si vláda schválila. Dále se to pak bude odvíjet od finálního dopadu do státního rozpočtu. V praxi by se mělo jednat o jednoduchou tabulku, kde bude vždy vidět tarif a sleva v daném tarifu, vysvětluje Třešňák.

Chystaná pomoc by se mohla týkat i rekreačních objektů v případě, že někdo svou chatu či chalupu využívá dlouhodobě a má na ní tedy jiný tarif, než je ten chalupářský. „Ten zákon je především nástrojem a podvozkem, na kterém pak bude moci vláda stavět i další řešení,“ uvádí.

Čtěte také

„Energeticky náročným odvětvím vláda schválila pomoc prostřednictvím kompenzace nepřímých nákladů, a to jak pro letošek, tak pro příští rok. A dalším podnikům by měla částečně pomoci právě ta změna spočívající v odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje,“ nastiňuje Třešňák možnou pomoc firmám.

Jak efektivní v praxi může být navržená pomoc domácnostem a firmám s náklady na energie? Poslechněte si celé Téma dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , knem
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.