Vladimír Burjánek: Padesátiny

24. říjen 2021

Padesátiny jsou takové kulaté jubileum, že se obvykle náležitě slaví. Někdo v tichosti s nejmenším kruhem rodiny a přátel, jiný  se vší parádou v co největší společnosti. A mnohdy i na etapy - doma, se spolupracovníky, kamarády a přáteli. Protože svolat je všechny najednou, to by byla taková slovenská vesnická svatba a s některými hosty by se oslavenec třeba ani  po gratulování už nepotkal. 

Při takových kulatinách bývá pro pozvané obvykle práce, sehnat nějaký co nejvtipnější dárek, který by jubilanta potěšil. Zažil jsem už několik oslav padesátin a musím říci, že lidé jsou, pokud jde o podarování, velmi nápadití.

Čtěte také

Také jsem ovšem byl přítomen situaci, kdy se pozvání striptérky pro jubilanta nesetkalo s nadšením jeho manželky.

O to větší zážitek měl silně podnapilý strýček, který představení sledoval v pokleku z první řady, kam se razantně propotácel. Na letošní kulaté oslavě jsem ocenil nápaditost jedné pozvané dámy, která oslavenci přinesla do jejich domácího rybníčku živého jesetera.

Dlouho po půlnoci, kdy už znavená opouštěla společnost, chtěla se ona paní ještě rozloučit s dárkem a že dá rybičce pusinku. Nezvládla předklon k vodní hladině a šplouchla za jeseterem do tůňky. Originální odchod se setkal s velikým ohlasem zbytku slavících. Jen taxikář při pohledu na zmáchanou paní prý velkou radost neměl.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Přání

    Dnes máme třetí adventní neděli. V minulých dnech jsem cestoval několikrát autobusem na delších tratích. Člověk se dívá okénkem ven a přemýšlí o všem možném.

  • Vladimír Burjánek: Svatby

    V rodinném albu máme spoustu historických fotografií. Rád si prohlížím ty svatební. I na nich je vidět, jak šel pokrok. Nastrojená babička s dědečkem v ateliéru.

  • Vladimír Burjánek: Nevěra

    Z filmů, divadla a hlavně ze života víme, že provozovat lidově řečeno zahýbání, nebo také házení za voj, je veliké riziko. Někteří lidé jsou v tomto směru nepoučitelní.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.