Vladimír Burjánek: Šetřílek

16. srpen 2020

S nadsázkou se říká, že šetřit se musí, ať to stojí, co to stojí. U některých lidí je ovšem šetrnost záležitostí téměř patologickou. Znal jsem jednoho takového škudlila, jehož kousky byly v tomto směru až neuvěřitelné. Když se snažil prodávat každoročně vánoční kolekci kolegům, bylo z toho povyražení. 

Když ovšem se vší vážností začala jednat s kolegou, že mu prodá výhodně vánoční stromeček,žasli jsme. Že by si udělali doma s dětmi Vánoce a rozbalování dárků na Štědrý den dopoledne, potom by mohl ten stromeček odstrojit a donést mu ho k nim s přiměřenou slevou.

Vánoční oslavy vylepšil, když dostal nápad, že by si vlastně nemuseli kupovat domů stromeček žádný. Jako novinku zavedl po skromné večeři rozdávání dárků venku. Bydleli na náměstí a tak těch pár dárečků si začali předávat venku u městského stromu. Tam si zapálil ameriku, na sobě v tomto směru nešetřil a vychutnával sváteční chvíle.

Kdo šetří, má za tři

Jednou přišel do zaměstnání zdrcený a kolegyni oznamoval, že synek spolkl korunu. Nic se neděje, neboj se, tak to pohlídej a on si ji v sobě nenechá, utěšovala ho spolupracovnice.

Je to problém, kabonil se kolega dál, víš, ona ta koruna byla půjčená od babičky. Tak o co ti jde, o zdraví kluka, nebo o pitomou korunu, udeřila na něho zle kamarádka.

Na našeho lakomého kolegu platilo stoprocentně ona zásada škudlilů - jedna sirka nadvakrát, litr piva najednou.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Jména

    Sousedovic dcera přivede na svět brzy potomka. Krásná a radostná událost. Pryč jsou ty doby, kdy s pojmenováním bylo všechno převážně jasné.

  • Vladimír Burjánek: Časová dochvilnost

    Dnešní mladé generaci na čase nezáleží. Soudě podle příkladů, které máme kolem sebe. Pozvete děti na sváteční oběd, na plotně se vám pálí svíčková, ale oni nikde.

  • Vladimír Burjánek: Voda

    To se to dnešním dětem popíjí. Nepřeberné množství šťáv, sirupů všemožných chutí a barev. Plejáda džusových nápojů, minerálních vod a minerálek dalších chutí, kolov...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.