Vladimír Burjánek: Štědrý den

24. prosinec 2020

Není to dnes ráno jako každé jiné. Ani den to není  jako ty druhé. Sváteční je všechno - od probuzení až k půlnoční Rybově rozhlasové mši. Všechno je nějak zvláštní, provoněné vánoční atmosférou dne, ve kterém se spojují tradice s  přítomností, rozechvění s nedočkavostí, štědrost s laskavostí i prazvláštní touha po vzájemné člověčí pospolitosti. 

Čtěte také

Máme Vánoce, někdo první v životě, jiný už padesáté. Sváteční jsou už první kroky do dne, ve kterém se dětské sny a přání obdivuhodně uskutečňují s radostí podarovaných i darovníků.

Generacemi zažité rituály jsou opět v rodinách naplňovány. Od zdobení příbytků, strojení stromků, přípravy sváteční tabule ke slavnostní večeři až po nadílku.

Letošní Vánoce budou asi poněkud jiné, poznamenané prošlým rokem.

Čtěte také

Možná nám poněkud připomenou, co prožívali naši předkové o Vánocích obou světových válek, v době citově horší a zranitelnější. Prožijte si, pokud můžete, dnešní den naplno.

Ti starší vám potvrdí, že krásných dnů je opravdu jen pár. A ten provoněný jehličím i františkem či purpurou, vanilkou, vůní připravované sváteční večeře, ozdobený láskou, dětskou radostí a poutem rodinného štěstí, je ten z nejkrásnějších.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Dobroty

    Moje babička byla výborná kuchařka. Když se mě tehdy na svatbě zeptala paní, co vařila, jak mi chutnala svíčková, odpověděl jsem hned. Naše babička vaří lepší. 

  • Vladimír Burjánek: Drahý kapr

    Letos se mi na rybách moc nedaří. Popravdě řečeno, také moc k vodě nechodím jako jiné roky. I vedro nedělá rybí říši dobře. Chuť konzumovat a zabrat, se snižuje.

  • Vladimír Burjánek: Dětské úvahy

    Pečlivě jsme si roky zaznamenávali řeči našich dětí i vnuků. Při rodinných sezeních jsou pak slova, pronesená dnes už dospělými osobami zdrojem pobavení. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.