Vlakvedoucí a průvodčí nejsou odpovědné za smrt dítěte, která vypadlo z vlaku, rozhodl krajský soud

26. říjen 2018

Krajský soud v Olomouci zprostil viny vlakvedoucí a průvodčí v případu smrti dvouleté holčičky, která vypadla z jedoucího vlaku nedaleko Štěpánova. Ženy původně potrestal okresní soud za usmrcení z nedbalosti podmíněným trestem. Podle nového rozhodnutí se ale ženy žádného pochybení nedopustily. Rozsudek není pravomocný.

Více než dva roky už uplynuly od odjezdu tragického rychlíku z olomouckého vlakového nádraží.  Vagón s oddílem pro děti neměl dovřené dveře. V okamžiku, kdy u nich stála dvouletá holčička se svojí matkou a sestrou se náhle otevřely a tlak vzduchu ji vynesl ven. Byla na místě mrtvá.

Podle předsedy olomouckého soudu Bohuslava Miervy vlaková četa, tedy vlakvedoucí a průvodčí nemohly neštěstí nijak zabránit. „Po vyhodnocení všech důkazů máme za to, že odpovědnost na straně obžalovaných není dána, a proto tedy velmi stručně jsme dospěli k závěru o nevině. Zprostili jsme viny obě obžalované,“ uvedl.

Soud tak zohlednil námitky obhájců, kteří tvrdili, že se ženy nedopustily žádné nedbalosti a za tragickou nehodu tak nenesou odpovědnost. Obhájkyně Jarmila Pospíšilová po vynesení rozhodnutí neskrývala svoji spokojenost. „Z odůvodnění rozsudku odvolacího soudu je jasné, na základě jakých závěrů k tomu svému rozhodnutí dospěl. Podle mě je to precizní rozhodnutí, správně pochopili celou tu situaci, správně vyhodnotili. A já jsem spokojená,“ komentovala obhájkyně.

Dopravce přijal preventivní opatření

České dráhy po tragédii nechaly namontovat do svých vozů kontrolky bezpečného uzavření. Prozatím slouží u zhruba 700 vagónů, potvrzuje mluvčí Českých drah Radek Joklík: „Drtivou většinu vozidel, která mají tento typ dveří, jsme již světelnou signalizací osadili. Zároveň jsme problematiku vypravování vlaku v souvislosti s účelnou a důslednou kontrolou uzavření dveří trvale zařadili do školení našich zaměstnanců.“

Verdikt krajského soudu ještě není pravomocný a je možné proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

autor: kra
Spustit audio

Související