Vlaky smrti projížděly před 79 lety Pardubickým krajem. Po obětech zůstala jen čísla

24. leden 2024

24. ledna 1945 projely Pardubickým krajem transportní vlaky se zuboženými vězni z koncentračních táborů v Polsku. Podél celé jeho trasy, ať už v zastávkách nebo mimo ně, vyhazovali z vlaku ty, kteří transport nepřežili. Jejich ostatky jsou dnes na hřbitovech v Ústí nad Orlicí, v Brandýse nad Orlicí, Zámrsku, Srubech a jinde.

Vlaků, které vyjížděly z Osvětimi, bylo víc. „Němci konali důsledně kroky k tomu, aby zahladili stopy po existenci táborů. Přípravy už probíhaly od podzimu roku 1944. Rozebírání budov, co se mohlo hodit, se převáželo do Německa. Ostatně i vězni, kteří byli shledáni práceschopnými, byli posíláni do Německa a tam někteří byli osvobozeni. Ti, kteří byli shledáni práce neschopnými, byli naloženi do vagónů transportních vlaků. Byly to vagóny na uhlí bez střechy,“ popisuje historička Soňa Krátká.

Čtěte také

Podmínky ve vlacích byly nelidské, docházelo k nepokojům místních obyvatel, protože co náhodní svědci viděli, bylo strašlivé pro celou řadu z nich. Mnoho strojvedoucích se zhroutilo, když vlaky přebírali, nebo předávali. „Tehdy panovaly v Polsku velké mrazy, bylo až mínus 20 stupňů. Ti, nejubožejší z ubohých, kteří byli na pokraji vysílení a vyhladovění byli nacpáni do vlaků a putovali z Polska. Je strašlivé si představit, co se v těch vlacích muselo dít,“ říká Soňa Krátká.

Historička Soňa Krátká

Dnes tyto události a oběti připomínají v mnoha vesnicích jen pomníčky beze jmen, pouze s čísly, která měli vězni vytetovaná z koncentračních táborů. Každoročně se vzpomínkové akce konají například ve Srubech, nebo Zámrsku.

Povedlo se identifikovat aspoň některé vězně? Jak reagovali obyvatelé obcí, kudy vlaky projížděly? Poslechněte si celý rozhovor s historičkou Soňou Krátkou.

Spustit audio

Související