Vlaky, tramvaje i metro, vše na míru. Výtvarné umění vtrhlo na koleje

Z jejich návrhů se vyrábějí tramvaje pro mnohá evropská města, nové nedávno vyjely i v Praze. Vlaky typu elektrická jednotka potěší tvarem, prostorností i přívětivým interiérem.

Vlaky, tramvaje i metro, vše na míru – vycházejí z inspirace a spolupráce Tomáše Chludila, Šárky Masojídkové, Tomáše Růžičky, Denisy Milotové, Kryštofa Davida, Jakuba Vlkavce a Michala Gábriže. To jsou jména mladých průmyslových designérů, jejichž sochou či obrazem jsou prostředky hromadné dopravy.

Industrial Design Škoda Group, designeři (zprava) Tomáš Chludil, Šárka Masojídková, Denisa Milotová, Kryštof David, Michal Gábriž, Jakub Vlkavec

Studio Industrial design Škoda Group má svůj rukopis. Škoda Group, jediné studio zabývající se designem kolejových vozidel v Čechách, před lety postavila vlastní tým designérů oproti občasné spolupráci s externími návrháři. Pracují v něm absolventi oboru průmyslový design na Fakultě architektury ČVUT a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. „A to je výhra,“ říká současný viceprezident výroby Laurent Fromont.

Tvarosloví je stejně důležité jako funkce stroje

Ve studiu i ve výrobní hale nás návrháři přenesou do svého světa, uvedou do práce průmyslového designéra propojujícího umění, krásu stroje s neoddiskutovatelnou funkčností. Cestou tramvají i vlaků od výtvarného návrhu až po výjezd z tovární haly nás provedou designéři Škoda Group a jejich kolegové.

autor: DAV
Spustit audio

Související